Дмитриј Медведев / - РИА Новости
30/03/2022 u 11:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медведев: Досадашњи финансијски систем неће опстати, наступа ера регионалних валута

Он објашњава да се "паклене" санкције против Русије Западу враћају као бумеранг и чини се да ће у Европи почети рецесија"

Замјеник предсједника Савјета за безбједност Русије Дмитриј Медведев сматра да досадашњи финансијски систем неће опстати, јер су га искомпромитовали његови бивши гаранти и да наступа ера регионалних валута.

 - Док наши противници настављају са својим бесплодним трудом, свијет се полако креће ка новој логици свјетских трговинских односа, као и према ажурираном финансијском систему -  истиче Медведев.

Он објашњава да ће државе морати да се договоре о новом финансијском свјетском поретку и да ће одлучујућу ријеч имати државе с јаком привредом, а не оне које стално повећавају свој државни дуг.

Према ријечима Медведева, повјерење у резервне валуте блиједи, напуштање долара и еура више не изгледа као нека фантастика и долази ера регионалних валута.

 - Свијет се буди, а повјерење у резервне валуте блиједи као јутарња измаглица. Одустајање од долара и еура као главних свјетских резерви више се не чини тако фантастичном перспективом. Kакве су то резерве, ако су плаћања у њима замрзнута и фактички препуштена 'дифолту' вољом помахниталих политичара, који су спремни да новац својих пореских обвезника принесу на олтар тајанственој побједи у рату 'до посљедњег Украјинца -  пита Медведев на свом Телеграм каналу.

Kоме су те монете потребне у том случају, наводи он и оцјењује да њих чак неће хтјети да прихвате ни за плаћање уговора за снабдијевање горивом.

Медведев објашњава да се "паклене" санкције против Русије Западу враћају као бумеранг и чини се да ће у Европи почети рецесија".

Руски званичник наводи да санкције не постижу резултате које су раније најављивали западни политичари и да блокада банака није донијела значајне резултате.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 21:45