/ Фото: SPUTNIK/Юлия Зырянова
20/05/2022 u 09:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медведев поручио Западу: Не можете да уводите санкције, нисмо ми идиоти

С једне стране нам се намећу луде санкције, а са друге се тражи да осигурамо снабдевање у храни, то нема смисла, казао је он

Запад не може да удари Русију "лудим" економским санкцијама и истовремено да очекује да ће та земља гарантовати снабдијевање храном, оцијенио је други човјек Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев.

Државни секретар САД Ентони Блинкен осудио је Москву током састанка Савјета безбједности УН у организацији САД, да држи као таоца „снабдијевање храном милионе Украјинаца и још милионе другх људи на свијету“.

- Наша земља спремна је да преузме све своје обавезе, али такође очекује помоћ од својих трговинских партнера. У супротном то нема смисла - с једне стране нам се намећу луде санкције, а са друге се тражи да осигурамо снабдевање у храни. То не иде тако, нисмо ми идиоти- рекао је Медведев.

Русија и Украјина обезбјеђују 30 одсто снабдевања у храни на свијету.

САД и Русија данас су се у УН узајамно оптуживале за погоршање безбједности у храни у свијету. Вашингтон је позвао Москву да дозволи извоз украјинских житарица блокираних у лукама у Црном мору.

- Престаните да блокирате луке у Црном мору. Дозволите слободно кретање бродова, возова и камиона који превозе храну ван Украјине- рекао је Блинкен и позвао Русе да престану да пријете извозом хране и ђубрива земљама које критикују њихову агресију.

Руски амбасадор при УН Василиј Небензија је одбацио све западне оптужбе и рекао да запад хоће да Русија сноси кривицу за све проблеме свијета.

- Kриза са храном у свијету постоји дуго и њени дубоки узроци потичу из инфлационе спирале коју подстичу растући трошкови осигурања, тешки логистички токови и спекулације на западним тржиштима- рекао је руски дипломата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:38