ђ / Фото: EPA-EFE/YULIA ZYRYANOVA/SPUTNIK POOL
26/03/2022 u 16:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медведев: Русија може употријебити нуклеарно оружје кад је на њу изведен ракетни напад

Нико не жели никакав рат, али увијек постоји пријетња од нуклеарног сукоба, казао је он

Замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев каже да постоји неколико случајева у којима Русија има право да употреби нуклеарно оружје.

Сви су наведени у указу предсједника што говори о одлучности земље да заштити свој суверенитет, каже Медведев али напомиње да су у тешким ситуацијама преговори најбољи и најисправнији начин.

Медведев је за Спутњик рекао да Русија има право да употреби нуклеарно оружје када је на њу изведен ракетни напад уз употребу средстава за нуклеарно уништавање.

Такође, додао је, приликом употребе нуклеарног оружја против Русије или њених савезника, као и у случају напада на критичну инфраструктуру услед чега је парализована активност руских нуклеарних снага за обуздавање.

- Четврти случај је када је извршен акт агресије против Русије или њених савезника услед чега је угрожено постојање земље, чак и без примјене нуклеарног оружја, односно применом конвенционалног наоружања. Међутим, ми полазимо од тога да су у најтежим ситуацијама, попут тренутне, на примјер, око Украјине - преговори, дипломатски напори ипак најбољи и најисправнији пут. Друго је што преговори не успијевају увек, али је неопходно ићи тим путем- појаснио је Медведев.

Како је прецизирао, нико не жели никакав рат, али увијек постоји пријетња од нуклеарног сукоба.

- Нико не жели никакав рат, поготово нуклеарни - то је претња постојању људске цивилизације. У том смислу у праву су аналитичари који кажу, можда донекле цинично, али без обзира на то, да је настанак нуклеарног оружја спријечио огроман број сукоба у 20. и 21. вијеку. То је истина. Стога је очигледно да пријетња увијек постоји- закључио је Медведев.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:34