Медведев  / Фото: Юлия Зырянова, Спутник
04/06/2022 u 17:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медведев запријетио: Ако нас погоде америчке ракете гађаћемо западне градове

Ако се, не дај Боже, ово оружје употријеби против руске територије, онда наше оружане снаге неће имати другог избора осим да нападну центре одлучивања, поручио је он

Замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев каже да се шансе за политичко решавање конфликта у Украјини смањују под утицајем Вашингтона и Брисела и напомиње да ће Русија морати да дјелује по центрима одлучивања у случају да Kијев употреби вишецијевне бацаче ракета које је добио од САД за нападе на објекте на руској територији.

Он је упозорио да би Москва могла да гађа западне градове ако Украјина употријеби америчке ракетне системе за извођење удара на руску територију.

Вашингтон је ове недјеље саопштио да шаље високомобилне артиљеријске ракетне системе М142 у Украјину, што ће више него удвостручити домет артиљерије њене војске, преноси "Тајмс".

- Ако се, не дај Боже, ово оружје употријеби против руске територије, онда наше оружане снаге неће имати другог избора осим да нападну центре одлучивања - рекао је Медведев.

Kако је додао, крајњи центри доношења одлука у овом случају се "не налазе чак ни на територији Kијева".

Он је прецизирао да се када је ријеч о центрима доношења одлука то односи на министарства одбране и генералштабове.

Медведев је оцијенио да се шансе за политичко решавање конфликта у Украјини погоршавају под утицајем Вашингтона и Брисела.

- Шансе се, нажалост, не побољшавају већ погоршавају и то је немогуће не примијетити - истакао је Медведев.

Подсетио је да је Kијев прије неког времена показао у извесној мјери жељу за договором о кључним питањима и то на реалистичној основи која се огледала и у спремности да се признају Kрим и Донбас, одустане од чланства у НАТО и изврши дјелимична демилитаризација.

- Али, онда, очигледно под утицајем тих позива које Kијев чује из Вашингтона и Брисела, ти преговори су обустављени. Ситуација се, међутим, није поправила, у извјесној мјери се погоршала. Ситуација се одвија по сасвим другачијем сценарију. Тј. даље се развија специјална војна операција, мада су имали шансу да покушају да се договоре са нама по том питању - закључио је Медведев.

Медведев је данас критиковао Запад због "нелегитимних" санкција члановима породица руских политичара.

- Изгледа да је Запад одлучио да репродукује најбоље праксе из прошлости - написао је он на Телеграму.

Медведев је навео да када је ријеч о санкцијама, оне су двоструко незаконите.

- Сада су, по њиховом моделу, одговорни не само учесници политичких догађаја, државници или посланици, већ и њихове породице, које не на који ничан нису способне да утичу на своје ближње за митске повреде које је измислио Запад. Ако европски и амерички поланици одлуче, онда ће породице бити одговорне. У потпуности и без грешке. Хајде да блокирамо рачуне чланова породица, њихову имовину, забранимо им прелазак границе ка западним вриједностима - закључио је Медведев.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:48