/ SCREENSHOT: YOUTUBE
09/10/2022 u 02:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Megajahta jednog od najbogatijih ruskih oligarha pojavila se u Hong Kongu

Riječ je o jahti koja je 1.5 puta veća od igrališta za američki fudbal

Megajahta Nord povezana sa sankcioniranim ruskim oligarhom usidrila se u Hong Kongu. Jahtu od gotovo 142 metra, za koju se kaže da je jedna od najvećih na svijetu, u petak je CNN uočio u vodama Hong Konga, samo nekoliko minuta od središnjeg gradskog okruga, prenosi Index.hr. Stigla je iz ruske luke Vladivostok.

Procjenjuje se da luksuzno plovilo vrijedi najmanje 500 miliona dolara. Prema izvoru CNN-a, jahta je u vlasništvu ruskog oligarha Alekseja Mordašova. Riječ je o jahti koja je 1.5 puta veća od igrališta za američki fudbal.

Vladina agencija u petak je za CNN rekla da nije obaviještena o tome kada će jahta isploviti prema sledećem odredištu. Nekoliko ljudi, pretpostavlja se članova posade obučenih u uniforme, uočeno je na palubi broda.

Mordašov je jedan od najbogatijih ruskih milijardera. Njegova imovina u neto iznosu procjenjuje se na 18.7 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera. 

Tajkun je predsjednik Severstala, ruskog čeličnog i rudarskog diva koji je prema poslednjim podacima imao 54.000 zaposlenih u 69 zemalja. Američki State Department je u junu sankcionirao Mordašova i Severstal. Također, pod sankcijama su i supruga oligarha te njegova odrasla djeca. 

U tadašnjoj izjavi američki državnik Antony Blinken rekao je da ministarstvo finansija preduzima korake kako bi "degradiralo mreže koje omogućavaju ruskim elitama, uključujući predsjednika Vladimira Putina, da anonimno koriste luksuznu imovinu širom svijeta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:02