/ - фото илустрација скриншот
15/04/2022 u 11:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мексички картели купују кокаин оружјем у Колумбији

У Колумбији постоје страхови да је квалитет нелегалног наоружања већи од квалитета органа за спровођење закона у Колумбији

Чини се да мексички нарко-картели шаљу тешко оружје у Колумбију да би куповали пошиљке кокаина. Ова трговина изазива велику забринутост за колумбијске власти, јер прилив оружја подстиче борбу између криминалних група, герилаца и полиције и војске, пише crimesite.

Колумбијски званичници за спровођење закона рекли су агенцији Ројтерс да многе пошиљке митраљеза, јуришних пушака и полуаутоматских пиштоља тренутно улазе у Колумбију. Популаран примјер је пиштољ FN Five-sevenN белгијске производњ , који се такође назива „ убица полицајаца “ јер стандардни панцирни прслуци не могу да издрже ово оружје (и муницију 5,7 калибра).

Већина од 1.478 пушака заплијењених од колумбијских оружаних група 2020. и 2021. године произведено је у иностранству. Они долазе истим кријумчарским рутама којима се кокаин извози у Сједињене Државе, често преко Мексика. У Мексику су Сједињене Државе дуго оптужене да су учиниле премало да спријече шверц јуришних пушака које су слободно доступне у САД у Мексико.

Мексички криминалци имају лак приступ оружју купљеном у Сједињеним Државама и често имају дугорочне пословне односе са колумбијским наоружаним групама, од којих су деценијама куповали кокаин, саопштиле су колумбијске власти. Изасланици картела сада све више плаћају оружјем пошиљке кокаина. На овај начин осигуравају да је потребно мање трансакција са готовином.

У Мексику, најчешће кријумчарено оружје из САД су (варијанте) јуришних пушака АР-15 и АК-47 и убица полицајаца ФН 5.7 . Али, на тржишту има и много митраљеза, па чак и пушака М4. Јуришна пушка М4 заиста је намијењена само за стандардну употребу америчких маринаца, америчке војске (и војног особља многих других земаља), веома је ефикасно оружје на малом и дужем домету и погодно за монтирање на бацача граната.

Прошле године је у Колумбији убијено 148 припадника оружаних снага и националне полиције, што је највећи број у последњих шест година и 57 одсто више у односу на 2020, према подацима Министарства одбране. У Колумбији постоје страхови да је квалитет нелегалног наоружања већи од квалитета органа за спровођење закона у Колумбији. Овај феномен се дешава у још насилнијем Мексику више од десет година.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:40