Ангела Меркел / - Н1
13/06/2021 u 19:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Меркел: Бајденов долазак донио нови елан у рад Г7

Меркел се састала са Бајденом на маргинама самита Г7, а амерички предсједник је њемачку канцеларку позвао у Бијелу кућу 15. јула

Долазак Джозефа Бајдена на власт у САД донио је "нови елан" у рад Групе седам индустријски најразвијенијих земаља свијета - Г7, изјавила је њемачка канцеларка Ангела Меркел посљедњег дана самита лидера те групе у Великој Британији.

-Избор Бајдена за предсједника САД не значи да више немамо проблема у свијету, али можемо да радимо са новим подстицајем да бисмо их ријешили- рекла је њемачка канцеларка новинарима.

Ангела Меркел је имала веома тешке односе са Бајденовим претходником Доналдом Трампом, јер је био скептичан према мултилатералним форумима попут Г7.

Нјемачка канцеларка је оцијенила као веома добро што су на самиту донијете неке конкретне одлуке, као што су активности против епидемије коронавируса и климатских промјена.

Меркел се састала са Бајденом на маргинама самита Г7, а амерички предсједник је њемачку канцеларку позвао у Бијелу кућу 15. јула.

Самит Г7 је за Бајдена први самит у својству предсједника САД, али је посљедњи за Ангелу Меркел као канцеларку Нјемачке, пошто планира да се повуче послије парламентарних избора заказаних крајем септембра.

Г7 чине САД, Канада, Јапан, Нјемачка, Велика Британија, Француска и Италија. Ове године том групом предсједава Велика Британија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:04