Ангела Меркел / - РТС
22/07/2021 u 17:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Меркел: Моj мандат су обиљежиле кризе

Меркел jе указала на раст инциденциjе посљедњих дана и потребу да се сприjечи колапс здравственог система

Ангела Меркел jе на своjоj посљедњоj љетноj конференциjи за новинаре као њемачка канцеларка у четвртак говорила о кризама током свог мандата те jе jош jедном позвала грађане да се вакцинишу.

Пандемиjу можемо савладати само заjеднички. Сваки вакцинисани грађанин jе jедан корак ка нормалности”, рекла jе она на своjоj редовноj љетноj конференциjи за медиjе, коjа jе, с обзиром на то да се неће кандидирати на изборима у септембру, вjероватно и њена посљедња велика конференциjа за новинаре на овоj функциjи, преноси Хина, пишу медији.

Меркел jе указала на раст инциденциjе посљедњих дана и потребу да се сприjечи колапс здравственог система.

– То jе и даље велика обавеза за политику – рекла jе она одговараjући на питање новинара коjи извjештаваjу из Берлина.

Корона кризу означила као jедну од пет главних криза њеног мандата.

Осим ње, Меркел се од 2005. године, када jе изабрана за канцеларку, суочила с финансиjском кризом, кризом опстанка еура, избjегличком кризом те климатском кризом.

Кад jе у питању борба против климатских промjена, њемачка канцеларка jе рекла како сматра да jе премало учињено за њеног мандата.

– Мислим да сам много енергиjе уложила у заштиту климе, али сада видим да се брзина мора повећати – казала jе Меркел.

– Спознаjа коjа се провлачи кроз моj мандат jе та да проблеме не можемо риjешити на националном нивоу, него jедино као свjетска заjедница, а то jе нарочито видљиво када jе у питању борба против климатских промjена – рекла jе канцеларка.

У погледу избjегличке кризе изразила jе жаљење што унутар Европске униjе jош увиjек не влада jединствена политика када jе у питању признавање азила и избjегличког статуса.

– До сада нам ниjе пошло за руком етаблирати легалну миграциjу и истовремено установити правила за регулирани прихват избjеглица како би онемогућили криjумчаре људи – казала jе Меркел.

Њемачка канцеларка се истовремено заузела за прихват грађана Авганистана коjи су радили за Bundeswehr, али jе одбацила прихват даљњих грађана из те земље коjи би могли кренути у смjеру Европе након повлачења западних снага.

– Ми не можемо риjешити све проблеме тиме што ћемо прихватити те људе”, рекла jе Меркел.

На питање што ће радити након што се на jесен повуче из политике, казала jе да нема конкретне планове, али да ће “већ знати како провести вриjеме”.

– Тренутно немам пуно времена размишљати о томе шта ћу радити када више не будем канцеларка – закључила jе Ангела Меркел.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:22