Ангела Меркел / - РТС
14/07/2021 u 23:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Меркел отпутовала у опроштаjну посету Вашингтону

Очекуjе се да ће са Баjденом разговарати о низу питања, уз централну поруку да jе Берлин блиски сарадник и приjатељ САД

Њемачка канцеларка Ангела Меркел отпутовала jе данас за Вашингтон, што ће jоj вjероватно бити посљедња званична посjета, будући да на jесен одлази у политичку пензиjу.

Очекуjе се да ће с предсjедником Џозефом Баjденом разговарати о низу питања, уз централну поруку да jе Берлин блиски сарадник и приjатељ САД.

– Диjелом jе ово опроштаjна посjета, диjелом она наjављуjе континуитет и стабилност у њемачко-америчким односима – рекао jе Jоханес Тим, виши сарадник у њемачком институту за међународне и безбjедносне послове у Берлину.

Званичнике у Вашингтону коjи се, као и други свjетски лидери, питаjу коjим ће путем кренути њемачка послиjе општих избора у септембру и завршетка 16-годишње владавине Ангеле Мерел коjа се састаjала с четири америчка предсjедника, она ће покушати да увjери да неће бити великог заокрета, рекао jе Тим.

Односе Њемачке и САД оптерећуjе питање руског гасовода Сjеверног тока 2 jош из времена Трампове администрациjе.

САД већ дуго тврде да проjекат Сjеверни ток 2 угрожава европску енергетску сигурност и штети савезницима у Источноj Европи, али Баjден jе недавно одустао од увођења санкциjа њемачкоj компаниjи коjа гради руски гасовод, наговjештаваjући могући компромис.

Иако су њемачки званичници шкрти у наjављивању тема о коjима ће канцеларка разговарати у Вашингтону, портпарол канцеларке Штефан Заjберт потврдио jе данас да ће Кина свакако бити на дневном реду. Подсjетио jе да jе Кина била jедна од важних тема и на самиту Г-7, када су се Меркел и Баjден посљедњи пут састали.

Њемачка има jаке трговинске везе с Кином, али jе критиковала однос Пекинга према људским правима. Меркел жели да избjегне да Немачка или Европска униjа буду приморане да бираjу између Кине и САД.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:56