Лашет и Меркел / - интернет
24/09/2021 u 19:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Меркел подржала Лашета: Позвала гласаче да гласају за њега уколико желе да Њемачка остане стабилна

На изборима се најављује тијесан дуел између фаворита кандидата Социјалдемократа Олафа Шолца и његовог ривала на десници Лашета.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел позвала је данас гласаче да гласају за Армина Лашета, конзервативног кандидата њене Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) да би Њемачка "остала стабилна" у изјави два дана пред изборе на којима ће се одредити њен насљедник на челу земље.

 - Да би Њемачка остала стабилна Армин Лашет треба да постане савезни канцелар - рекла је Меркел на састанку своје странке пред недјељне изборе.

На изборима се најављује тијесан дуел између фаворита кандидата Социјалдемократа Олафа Шолца и његовог ривала на десници Лашета.

 - Питање ко ће владати Њемачком није неважно - додала је она и упозорила на сценарио у случају побједе социјалдемократског кандидата Олафа Шолца који води према анкетама.

 - Да ли можете да замислите црвено-црвено-зелену владу - питала је она представнике њеног ЦДУ-а и сестринског ЦСУ, окупљеним у Минхену, највећем граду у Баварској на посљедњем предизборном митингу.

Међу могућим опцијама за будућу коалицију није искључен савез "црвени-црвени-зелени" социјалдемократског кандидата СПД-а Олафа Шолца, партије радикалне љевице Дие Линке и Зелених.

Та коалиција међутим није највјероватнија и суочена је са бројним идеолошким разликама између те три партије.

Међутим конзервативци који не стоје сјајно према анкетама машу са том могућношћу као црвеном марамом да мобилишу своје гласаче.

Канцеларка је критиковала најављено подизање пореза које је најавио социјалдемократски кандидат и рекла да ће то отјерати њемачке фирме у Аустрију или Холандију.

 - То није наша политика - рекла је она и рекла да више воли политику која дозвољава да компаније остану код куће и ту стварају радна мјеста да би Њемачка могла да просперира.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:47