Ангела Меркел / - ртс
03/10/2021 u 18:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Меркел позвала Њемце да се боре за демократиjу: Уjедињење Њемачке ниjе готов процес

Она jе упозорила да уjедињење њемачке „ниjе готов процес“, напомињући да су многи грађани бивше Источне њемачке, попут ње, искусили осjећаj да мораjу стално да се правдаjу и доказуjу да су и они дио државе

Канцеларка Ангела Меркел позвала jе данас Њемце, на 31. годишњицу уjедињења земље, да остану посвећени демократиjи и да мораjу да се боре за њу.

Одлазећа канцеларка jе рекла да jе до уjедињења дошло „зато што jе у Источноj Њемачкоj било људи коjи су ризиковали све због своjих права, слободе и другачиjег друштва“, јављају агенције, преносе медији.

Меркел jе рекла да чак и данас достигнућа демократиjе не треба узимати здраво за готово.

– Демократиjа ниjе jеднаставно ту – рекла jе она у обраћању у источном граду Халеу, упозораваjући на дезинформациjе и хушкање коjе постоjе у актуелним jавним расправама.

Она jе истакла да њемци мораjу заjедно да раде за демократиjу „изнова и изнова, сваки дан“.

Меркел jе као примjере вербалних напада коjи су довели до радикализациjе у њемачком друштву навела убиство jедног од регионалних политичара њене странке, напад на синагогу у Халеу и недавно убиство радника на бензинскоj пумпи jер jе тражио од купца да стави заштитну маску.

Она jе упозорила да уjедињење њемачке „ниjе готов процес“, напомињући да су многи грађани бивше Источне њемачке, попут ње, искусили осjећаj да мораjу стално да се правдаjу и доказуjу да су и они дио државе.

Три децениjе касниjе, остаjе политичка и економска подjела између некадашњег комунистичког истока њемачке и запада.

Разлика jе илустрована на прошломjесечним парламентарним изборима, гдjе jе краjње десничарска странка Алтернатива за њемачку освоjила 16 изборних jединица на истоку земље иако jе освоjила мање гласова на нивоу циjеле државе у односу на претходне изборе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:36