/ -Ангела Меркел
02/06/2022 u 07:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Меркел први пут коментарисала рат у Украјини: Ово је незапамћено

Подржавам украјинско право на самоодбрану, поручила је она

Бивша њемачка канцеларка Ангела Меркел први пут се огласила о рату у Украјини. 

Руску специјалну акцију назвала је кршењем међународног права и "дубоким сломом" незапамћеним у историји Европе од Другог свјетског рата, пишу њемачки медији.

-Моја солидарност је са Украјином коју је Русија напала и извршила инвазију. Подржавам украјинско право на самоодбрану-поручила је она. 

Истакла је да подржава напоре које подузимају њемачка влада, Европска унија, Сједињене Америчке Државе, НАТО, Г7 и УН, а с циљем заустављања, како је навела, "варбарског и агресорског рата".

- Последице ће бити далекосежне, посебно за Украјину, али и за цијели континент- навела је Меркел. 

Осврнула се на кршења права цивила те на, како тврди, злочине које су руски војници починили у Бучи повлачећи се из околине Kијева.

-Буча је показатељ овог ужаса- закључила је она. 

Меркел је дуго била под лупом јавности која је жељела да зна који је њен став о тренутној ситуацији у Укајини, будући да је некада имала добре односе са руским лидером Владимиром Путином. 

Бивша њемачка канцеларка се некада снажно залагала и за плиновод Сјеверни ток 2, који је представљао други начин испоруке плина из Русије у Њемачку. Овај пут се није осврнула на то, али је подржала активности њемачке владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:59