Ангела Меркел / - РТС
16/10/2021 u 17:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Меркелова о односима са Турском: Могли смо да имамо разлике, али смо зависили једни од других

Однос између Турске и Њемачке наставиће се са својим негативним и позитивним странама. То ће препознати и следећа влада, рекла је она

Њемачки канцелар Ангела Меркел обећала је данас континуитет у односима Њемачке са Турском, што је укључивало и сарадњу и критике Анкаре током њене опроштајне посјете предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану.

Двоје лидера ручало је и разговарало у четири ока у предсједничкој вили са погледом на Босфор.

-  Критиковала сам Турску о питању људских права и индивидуалних слобода. Тражили смо решења. Могли смо да имамо разлике, али смо зависили једни од других - рекла је Меркелова новинарима након разговора.

Меркелова је рекла да је њен "савјет" Турској данас да очекује "исто за будућу владу у Њемачкој".

- Однос између Турске и Њемачке наставиће се са својим негативним и позитивним странама. То ће препознати и следећа влада - рекла је она.

Меркелова и Ердоган су током 16-годишњег мандата њемачке канцеларке развили сложене, али блиске односе који су се кретали по опасностима бурних веза Турске са Западом.

Њихова лична веза помогла је Европи да се избори са избјегличком кризом 2016. године и смири напетости на истоку Медитерана прошле године.

Меркелова је помогла у отклањању неких потешкоћа које су се увукле у Ердоганове односе са Вашингтоном и француским предсједником Емануелом Макроном.

Ердоган је на завршном медијском догађају два пута назвао Меркелову својим "драгим пријатељем", а наговијестио је и потешкоће које би Турска могла имати у промовисању својих интереса након што је формално уступила мјесто новој коалиционој влади која се формира у Берлину након избора прошлог мјесеца.

- Да није било коалиционе владе, односи Немачке са Турском би могли бити лакши. Наравно, није лако радити с коалиционом владом - рекао је Ердоган, наводи АФП.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:26