Стјепан Месић / - FONET/AP
12/10/2021 u 18:53 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Месић Самит несврстаних назвао „историјским фалсификатом”

Оснивач Покрета несврстаних била jе Jугославиjа, а њени су наследници сви конститутивни елементи државе, ни мање ни више, казао је Стјепан Месић

Некадашњи предсједник Хрватске Стjепан Месић критиковао је одржавање Самита несврстаних у Београду, назвавши га „историјским фалсификатом” наводећи да је Хрватска морала имати активниjу улогу у Покрету несврстаних, упркос чланству у НАТО и ЕУ и jасноj интеграциjи у земље са западним системима вриједности.

– Жао ми jе што Хрватска на плану сарадње с Покретом несврстаних ниjе учинила готово ништа, као да увијек постоjи страх актуалне власти да би се таj потез протумачио као жеља за повратком Jугославиjе – казао је Месић.

Месић је поручио и да jе Југославија мртва и више не може да постоjи.
У изjави за хрватски Т-портал, Месић је истакао  да jе Jосип Броз Тито као главни организатор и оснивач Покрета несврстаних тиме изградио снажну политичку позициjу и постао jедан од наjвећих светских државника и тврди да име некада доживотног предсједника СФРJ ниjе, како каже, ниjедном споменуто управо на 60-годишњицу првог састанка, што jе, сматра, „чист историjски фалсификат”.

Месић напомиње да jе у медиjима забиљежен дио Вучићевог говора у коjему данашњу Србиjу представља као „правног наследника Jугославиjе”, што jе, како наводи, апсолутно погрешно.

– Оснивач Покрета несврстаних била jе Jугославиjа, а њени су наследници сви конститутивни елементи државе, ни мање ни више – казао је Месић.

Наводи да би Покрет несврстаних могао поновно да одигра позитивну улогу и допринесе смиривању тензиjа уколико би земље биле координиране.

Пуно, каже, зависи од државе коjа преузима штафетну палицу, Азербаjџану.

– Поруке са састанка у Београду свакако не иду у том смјеру, заправо, уколико су већ занемарили Титову улогу, тамо нисмо чули ниjедну поруку вриједну пажње – сматра Месић.

Бивши хрватски предсједник је навео да га jе неприjатно изненадило то да на београдски самит ниjе позван бивши jугославенски министар спољних послова Будимир Лончар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 10:16