/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
11/05/2023 u 22:17 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Meteorit pogodio kuću u Nju Džerziju

Riječ je o godišnjem fenomenu tokom koga ostaci čuvene Halejeve komete padaju u Zemljinu atmosferu. Vrhunac ovog fenomena bio je 6. maja, a on će trajati do 27. maja 2023. godine

Kamen za koji se smatra da je meteorit "upao" je kroz krov stambene kuće u gradu Hopvel u Nju Džerziju. Niko nije povrijeđen, a policija istražuje prirodu i porijeklo svemirske stijene, prenosi RTS.

Kada je svemirska stijena "upala" u kuću kroz krov porodica je bila na okupu. Dimenzije stijene su između 10 i 15 centimetara, ovalnog je oblika i tamne boje. Stručnjaci smatraju da je stijena dio meteorske kiše nazvane "Eta Aquariids", koja je bila veoma intenzivna na nebu u prvoj polovini maja.

Riječ je o godišnjem fenomenu tokom koga ostaci čuvene Halejeve komete padaju u Zemljinu atmosferu. Vrhunac ovog fenomena bio je 6. maja, a on će trajati do 27. maja 2023. godine.

Godišnja kiša meteora nastaje kada Zemlja prođe kroz "ostatke" Halejeve komete, čiji fragmenti izgore u atmosferi naše planete.

-Izgleda da je sve što je došlo sa neba palo kroz krov gornjeg prozora, a to je spavaća soba mog oca. Dodirnula sam meteorit, jer sam mislila da je običan kamen. Bio je jako vruć- rekla je Suzi Kop, u čiju je kuću upao meteorit.

Istakla je da su različite ekipe stručnjaka došle da provjere da li je stijena iz svemira radioaktivna.

Meteoriti dostižu visoke temperature zbog ogromnog trenja i pritiska koji imaju tokom kretanja kroz Zemljinu atmosferu, kojom se kreću velikom brzinom.

Ponekad se na tlu mogu naći svemirske stijene koje ne izgore u potpunosti, ali rijetko pogađaju naseljena mjesta. Sličan incident dogodio se u oktobru 2021. godine, kada je meteorit težak 1,3 kilograma "upao" kroz krov jedne kanadske kuće i završio na jastuku, za dlaku promašivši lice ukućana.

Inače, meteori su kosmički materijal koji stalno pada na zemlju u vidu kamenčića čije se dimenzije kreću od čestica prašine do kamenja od nekoliko kilograma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 07:54