Globalno zagrijevanje / - Shutterstock
13/07/2023 u 23:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Meteorolozi: Zemlja dostigla globalni toplotni rekord u junu

Prvi put na globalnom nivou da je neki ljetnji mjesec bio za više od stepena Celzijusa topliji od normalnog, objavila je američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA)

Povećanje u odnosu na rekord iz juna prošle godine je „prilično veliki skok“ jer su obično globalni mjesečni rekordi toliko široki da često skaču za stotinke, a ne ni za četvrtine stepena, rekao je klimatski naučnik NOAA Ahira Sančez-Lugo.

- Nedavne rekordne temperature, kao i ekstremni požari, zagađenje i poplave koje vidimo ove godine, ono su;što očekujemo da ćemo vidjeti u sve toplijoj klimi - rekla je klimatska naučnica Univerziteta Kornel Natali Mahovald.

Kopno i okean bili su najtopliji u junu. Ali morska površina koja čini 70 odsto Zemljine površine, postigla je mjesečne rekorde visokih temperatura i u aprilu, maju i junu.

Prva polovina 2023. godina bila je treća najtoplija u istoriji posle 2016. i 2020. godine, prema NOAA.

Šef globalne analize NOAA Ras Vos rekao je da je rekordno vruć jun bio zbog dva glavna razloga: dugotrajnog zagrijevanja izazvanog gasovima koji zadržavaju toplotu, a nastaju sagorjevanjem uglja, nafte i prirodnog gasa, što je potom pojačan prirodnim fenomenom El Ninjo koji zagrijeva djelove Tihog okeana i menja vrijeme širom svijeta dodajući toplotu već rastućim globalnim temperaturama.

- Dok El Ninjo „ima veliki uticaj na temperaturu iz godine u godinu, njegovi efekti su dugoročno mnogo manji od zagrijevanja koje izaziva čovjek - rekao je klimatski naučnik Zeke Hausfather.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 15:34