ЖИТО, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
02/05/2022 u 17:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милиони тона жита из Украјине блокирани

У WFP-у су нагласили да су од почетка руске агресије осигурали храну за 2,5 милиона Украјинаца, без обзира што ова држава још има обиље усјева. Осим тога, храну су допремили у Молдавију

Директор Свјетског програма за храну при Уједињеним нацијама (WФП) у Нјемачкој Мартин Фрик је упозорио да се милиони тона украјинског жита налазе у лукама које је руска војска блокирала, јављају агенције.

Према његовим ријечима, у контејнерима се налази 4,5 милиона тона жита које се није могло транспортовати због тога што су морски пролази несигурни или заузети. Указао је да су неки од пролаза и минирани, те да поједине луке нијесу приступачне.

Украјина је и један од највећих произвођача кукуруза на свијету. Подаци Уједињених нација казују да је ове године у овој земљи засијано 30 милиона тона кукуруза и 25 милиона тона пшенице. Многе сјеверноафричке државе зависе о овим украјинским културама. Фрик је напоменуо да су оне хитно потребне свијету.

У WFP-у су нагласили да су од почетка руске агресије осигурали храну за 2,5 милиона Украјинаца, без обзира што ова држава још има обиље усјева. Осим тога, храну су допремили у Молдавију.

Фрик је потцртао да је нужно да се мора транспортовати и храна која је намијењена за извоз из Украјине. Указао је да ће већи дио свијета бити погођен ако се то не деси.

- Глад се не смије користити као оружје, ни са војног, ни са економског стајалишта - додаје.

Њемачки канцелар Олаф Шолц је такође упозорио да постоји могућност од избијања глади широм свијета, преноси лист Гардијан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:39