/ - Лиз Трас - Фото: ЕПА
14/11/2022 u 09:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mini-budžet Liz Tras koštao 30 milijardi funti

Nezavisna fondacija izračunala je da je vlada Trasove odgovorna za oko 30 od 60 milijardi funti fiskalne rupe, kojom će Hant morati da se pozabavi

Katastrofalan mini-budžet Liz Tras koštao je zemlju nevjerovatnih 30 milijardi funti, udvostručujući sumu za koju britansko Ministarstvo finansija kaže da će morati da prikupi Džeremi Hant, ministar finansija, u ogromnom programu povećanja poreza i smanjenja potrošnje.

Nezavisna fondacija izračunala je da je vlada Trasove odgovorna za oko 30 od 60 milijardi funti fiskalne rupe, kojom će Hant morati da se pozabavi.

Cifra od 30 milijardi funti bila bi mnogo veća da nije bilo preokreta koje je Hant već napravio u vezi sa planovima vlade Trasove.

Ekonomisti procjenjuju da je tokom njenog sedmonedjeljnog premijerskog mandata uloženo 20 milijardi funti na smanjenje nacionalnog osiguranja i carine, uz dodatnih 10 milijardi funti potrošenih na više kamatne stope i troškove zaduživanja vlade.

Ostatak fiskalne rupe može se objasniti neočekivano lošim ekonomskim uslovima, koji su značili niži rast i niže poreske prihode u trezor.

Dok će mnogi konzervativni poslanici biti ljuti zbog još povećanja poreza, očekuje se da će Hant jasno dati do znanja da u velikoj mjeri mora da popravi štetu koju je prouzrokovala vlada Trasove, koju su podržali mnogi desničarski torijevci, prenosi RTS.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:34