Dmitro Kuleba / - FOTO: EPA
17/03/2023 u 10:21 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministar vanjskih poslova Ukrajine: Nakon rata, odgovaraće oni koji su nas zlostavljali

U intervjuu za BBC rekao je da će izbor svake nacije nakon ruske agresije biti "uzet u obzir u izgradnji budućih odnosa

Zemlje koje su "zlostavljale Ukrajinu" odgovaraće nakon završetka rata, upozorio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

U intervjuu za BBC rekao je da će izbor svake nacije nakon ruske agresije biti "uzet u obzir u izgradnji budućih odnosa", prenosi Avaz.ba.

Takođe je upozorio da bi kašnjenja zapadnih isporuka oružja mogla koštati Ukrajince života. U opširnom intervjuu Kuleba takođe je govorio o tome kako vjeruje da će rat završiti, ulozi Kine u ratu i razočaranju što papa Franjo tek treba posjetiti njegovu zemlju u ratno vrijeme.

Iako je Ukrajina primila vojnu i ekonomsku podršku zapadnih sila od ruske invazije, mnoge zemlje Afrike, Azije i Južne Amerike ostale su po strani. Neki su istorijski naklonjeni Rusiji, neki su zabrinuti zbog ekonomske cijene rata, a drugi vjeruju da Zapad nepotrebno produljuje borbe.

Ali Kuleba je jasno dao do znanja da će zemlje koje sada nisu podržale Ukrajinu, one, kako je rekao, koje su se "loše ponašale tijekom ovog rata i loše postupale s Ukrajinom", platiti cijenu u budućnosti.

Ukrajina bi mogla biti ovisna o zapadnoj pomoći i vojnoj podrci u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju, pa njeno diplomatsko neodobravanje možda neće zabrinjavati neke zemlje. Ali u mirnodopsko doba ogroman ukrajinski izvoz žitarica daje joj značajnu ekonomsku moć, posebno u dijelovima svijeta u razvoju.

"Ako bilo ko u svijetu misli da način na koji se ova ili ona država ponašala, ili tretirala Ukrajinu u najmračnijem trenutku njezine historije, neće biti uzet u obzir u izgradnji budućih odnosa, ti ljudi jednostavno ne znaju kako diplomatija funkcionira. Rat je vrijeme kada morate napraviti izbor. A svaki izbor je bilježi", kazao je Kuleba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 16:17