Министарство одбране Украјине / - ФБ
13/03/2022 u 12:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство одбране Украјине: Руси изводе ракетно бомбардовање и артиљеријски удар на украјинске градове

У процесу прегруписавања непријатељских трупа врши се припрема додатних јединица за борбе на територији Украјине. Према доступним информацијама, војници из Јужног војног округа распоређени су у Руску Федерацију ради даљег пребацивања у зону ратовања

Осамнаести дан херојске конфронтације украјинског народа руској војној инвазији се наставља.

Противник наставља агресивну операцију против Украјине у пољском, сиверском, слобожанском, доњецком, тавријском и јужнобузком правцу. Окупатори спроводе мјере за обнављање борбених дејстава и прегруписавање трупа, као и припреме за наставак офанзивних дејстава, јавља Министарство одбране Украјине на свом фејсбук профилу.

Извјештај преносимо интегрално:

- Руски војни злочинци изводе ракетно бомбардовање и артиљеријски удар на украјинске градове цивилне инфраструктуре Чернихив, Сум, Миколајев, Маријупољ, Авдијевки, Волновахи и предграђа великих насеља на територији Украјине Орије, као и групу Оружаних снага Украјине. Украјина.

У процесу прегруписавања непријатељских трупа врши се припрема додатних јединица за борбе на територији Украјине. Да, према доступним информацијама, током 9-10. марта 800 војника 102. војне базе (Гумри, Јерменија) Јужног војног округа распоређено је у Руску Федерацију ради даљег пребацивања у зону ратовања. До 1500 људи 40. одвојене бригаде маринаца (Петропавловск-Камчатски) Пацифичке флоте железничким ешелонима шаље се у Републику Белорусију. У центру за упозоравање на ракетне нападе 820 (Солнечногорск) врши се селекција особља за учешће у борбеним дејствима против Украјине.

У циљу хитног попуне губитака окупационих трупа Оружаних снага Русије, дио „мирног“ контингента од Нагирног Карабаха (Азербејџан) до Украјине. Такође, према доступним информацијама, укључен је велики број милитаната из других земаља (Сирија, Србија).

На Волинском правцу, противник није водио офанзивне акције. Војни врх Републике Бјелорусије наставља мјере за јачање безбједности границе са Украјином. Вјероватноћа директног учешћа оружаних снага Републике Бјелорусије у војној операцији против Украјине на страни окупатора у Волинском правцу.

Непријатељ врши ваздушно истраживање војних и цивилних објеката у Украјини.

На правцу Полискому, противник дефинисаног састава снага држи положаје у области насеља Полиске, Иванкив, Липивка, Копилив, Мотижин, Бузова, Гореничи, Ирпин, Сињак, Казарович и Сухолучја. Тренутно нема активних офанзивних акција. Непријатељ покушава да унапреди систем материјално-техничке безбједности и обнови борбену опрему. На територији Републике Бјелорусије на подручју н. стр. Куличиха, 17 км од државне границе Украјине, непријатељ је покренуо базу за поправку и рестаурацију војне опреме.

На Сиверском правцу, противник снагама појединих јединица Централног војног округа држи положаје у близини насеља Љубеч, Славутич, Коврита, Золотинка, Мена, Браница, Калита, Богданивка, Лукашенко, Ромни, Недригајлив. Нема активних офанзивних акција, главни напори су усмјерени на побољшање логистичког система безбједности групе.

Према Бровара-Бориспил, непријатељ блокира руту Е95, наставља мјере за прегруписавање трупа, попуњавање залиха и обављање обавјештајних података. Противник је прешао у одбрану и задржава мрежу блокада на кључним саобраћајницама. Вјероватно је да ће након прегруписавања трупа и увођења додатних јединица, противник наставити офанзивне акције како би заузео лијеви обалски дио града Кијева.

На Слобожанском правцу непријатељски дефинисани састав снага одржава положаје у областима насеља Северодоњецк, Сватове, Купјанск, Велика Писаривка, Москва Бобрјак, Лебедин. Наставља формирање додатних јединица, причвршћених на достигнутим границама, прегруписавање трупа, враћање борбености јединица, допуњавање муниције и мазута да би се блокирао Харков и заузео Ја сам град Исјум. Нема активних офанзивних дејстава, са изузетком града Изума, гдје противник покушава да престигне насеље.

На Доњецком и Тавријском правцу, противник држи положаје у области насеља Борова, Тернове, Новокрасњанка, Луганск, Горливка, Пантелејмоновка, Новотроитске и Гуљајпоље.

Уз подршку војне авијације, покушава да развије напад на Волноваски правац. Непријатељске трупе су освојиле насеља Старомлиновка, Јевгенивка, Павливка, Јегоривка и заустављене су на бескорисним границама.

Окупатори врше ватрени удар на положаје наших трупа у области Сјеверодоњецка. Уз подршку артиљерије, изведене су јуришне операције и овулације источне периферије насеља Рубизхне.

Непријатељ није водио активна офанзивна дејства у правцу Јужно-Бузки.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:26