Њујорк, сједиште УН / - РИА Новости
14/03/2022 u 07:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МИП Русије: САД користе сједиште УН у политичке сврхе

У последње вријеме САД све више злоупотребљавају своју позицију земље домаћина сједишта УН да би извлачиле једностране политичке користи и вршиле притисак на мисије других земаља, рекао једиректор одјељења међународних организација МИП Русије

Сједињене Америчке Државе све више злоупотребљавају положај земље домаћина сједишта УН за извлачење политичке користи, изјавио је у интервјуу за РИА Новости директор одјељења међународних организација МИП Русије Петар Иљичев.

У последње вријеме САД све више злоупотребљавају своју позицију земље домаћина сједишта УН да би извлачиле једностране политичке користи и вршиле притисак на мисије других земаља“, рекао је Иљичев.

Он је напоменуо да оваквим поступцима Вашингтона крше фундаменталне међународне правне норме, укључујући и оне садржане у Бечкој конвенцији о дипломатским односима из 1961. и Бечкој конвенцији о конзуларним односима из 1963. године.

Прошле недјеље су руске дипломате које су радиле у Сталној мисији при УН допутовале у Русију специјалним летом из Сједињених Држава. У САД су оптужени за шпијунажу и одлучили су да буду протјерани из земље. Укупно је око 50 људи напустило Њујорк, укључујући чланове породице.

Оливија Далтон, портпаролка сталне мисије САД при УН, раније је протјеране дипломате назвала „оперативним обавјештајним официрима Руске Федерације“.

У међувремену  је званични представник генералног секретара УН Стефан Дижарик рекао да Сједињене Државе такође протјерују руског службеника секретаријата организације. Руско Министарство спољних послова обећало је да ће одговорити на ове кораке Сједињених Држава и позвало Вашингтон да покаже опрезност и не иде на даљу ескалацију.

Према ријечима званичног представника руског министарства спољних послова Марије Захарове, смисао онога што се дешава и тренутак изабран за ову чисто непријатељску акцију су очигледни – појачати притисак, појачати уцјене и застрашивања како би ослабили позицију Русије, лишили то је прилика да се у потпуности ради на платформи УН.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 22:15