/ - Н1
12/11/2022 u 17:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mišel: Kina da ubijedi Rusiju da poštuje međunarodno pravo

Ohrabrujemo kineske vlasti da iskoriste sva sredstva koja su im na raspolaganju da ubijede Rusiju da poštuje medjunarodno priznate granice i da poštuje suverenitet Ukrajine, rekao je on

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel pozvao je Kinu da "upotrijebi sva sredstva" da ubijedi Rusiju da poštuje međunarodno pravo, nekoliko dana prije samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju (G20) posvećenom sukobu u Ukrajini.

-Ohrabrujemo kineske vlasti da iskoriste sva sredstva koja su im na raspolaganju da ubijede Rusiju da poštuje medjunarodno priznate granice i da poštuje suverenitet Ukrajine- rekao je Mišel za AFP.

Visoki evropski zvaničnik se nalazi u Pnom Penu gdje danas i sutra učestvuje na samitu lidera Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN). Mišel potom putuje na indonežansko ostrvo Bali na samit G20 na kojem će biti kineski predsjednik Si Djinping.

-Važno je u ovom brutalnom trenutku ljudske istorije da postoji medjunarodna saradnja i G20 će biti još jedna prilika da se pogledamo u oči- rekao je Mišel i dodao da je potrebna saradnja sa zemljama koje imaju drugačija politička viđenja, ali u najmanju ruku vjeruju da međunarodno pravo treba da bude zaštićeno.

Lideri EU su od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara nekoliko puta pozvali Kinu da javno osudi ruske postupke, ali do sada bez uspjeha.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:05