Талибански вођа / - фото: ПРИНТСКРИН
31/10/2021 u 09:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мистериозни врховни вођа талибана први пут присуствовао jавном скупу

Према jедном локалном извору мула Хибатулах Акунджада дошао jе у вјерску школу у Кандахару у конвоjу од два возила под великим обезбјеђењем, и ниjе дозволjено никакво фотографисање

Невидљиви "врховни вођа" талибана, мула Хибатулах Акунџада, коjи се ниjе званично поjавио у jавности од када jе именован 2016, учествовао jе у церемониjи у Кандахару на jугу Авганистана, рекли су талибански званичници.

– Командант вјерника шеик Хибатулах Акунджада поjавио се на великом окупљању у чувеноj медреси Хакимиjа и говорио десет минута храбрим воjницима и ученицима – обjавила jе у поруци талибанска влада уз обjаву аудио снимка, пише Н1.

На аудио снимку може врло неjасно да се чуjе мула како рецитуjе молитве и благослове на jучерашњем окупљању.

Према jедном локалном извору мула Хибатулах Акунджада дошао jе у вјерску школу у Кандахару у конвоjу од два возила под великим обезбјеђењем, и ниjе дозвољено никакво фотографисање.

Пошто су дуго држали у таjности гдје се он налази талибани су у септембру обjавили да Хибатулах Акунџада „од почетка“ живи у Кандахару и да ће се „ускоро поjавити у jавности“.

Док ниjе 2016. наследио Мансура, убиjеног у нападу америчког дрона у Пакистану, Акунџада jе био релативно непознат, више укључен у судска и вјерска питања него у воjне манервре.

Чим jе дошао на власт он jе брзо добио повјерење Египћанина Аjмана ал Завахириjа, вође Ал Каиде, коjи га jе описао као „емира вјерника“.

Као „врховни вођа“ Акунџада одговоран jе за одржавање jединства унутар исламистичког покрета, што jе комплексна мисиjа пошто се унутрашње борбе коjе годинама цијепаjу џихадистички покрет настављаjу и после повратка талибана на власт у Авганистану средином августа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 19:45