КИНА, ЗАСТАВА / - фото:РТВ.РТС
04/02/2023 u 10:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju

Očekuje se oporavak kineske privrede ove godine jer će se aktivnost povećati nakon ukidanja ograničenja zbog pandemije, što će podstaći rast globalne ekonomije, ocjenjuju iz MMF

 Kineska privreda bi trebalo da doprinese četvrtini globalnog ekonomskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko korone i stanja u sektoru nekretnina mogla da uspori zamah, saopšteno je iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

MMF je, objavljujući u ponedjeljak poboljšanu prognozu ovogodišnjeg rasta globalne ekonomije, revidirao je i prognozu za Kinu, prenosi SEEbiz.

- Očekuje se oporavak kineske privrede ove godine jer će se aktivnost povećati nakon ukidanja ograničenja zbog pandemije, što će podstaći rast globalne ekonomije. To je dobra vijest za Kinu i svijet, naveo je MMF u svojoj godišnjoj procjeni kineske privrede.

MMF je ujedno ukazao na "značajne ekonomske izazove", istakavši kontrakciju tržišta nekretnina i neizvjesnost oko razvoja zaraze novim koronavirusom. Među glavnim rizicima za Kinu ove godine naveo je usporavanje globalne potražnje, neizvjesnost zbog rata u Ukrajini i geopolitičke napetosti.

Sektor nekretnina, koji zajedno sa građevinarstvom čini više od četvrtine kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), teško je pogođen otkako je Peking 2020. počeo da suzbija "pretjerano zaduživanje i divlje špekulacije" u tom sektoru.

- Međutim, dugoročno gledano, prepreke rastu takođe uključuju pad stanovništva i sporiji rast produktivnosti, ocjenjeno je iz MMF-a.

Broj stanovnika u Kini smanjio se prošle godine prvi put u više od šest decenija, pokazali su službeni podaci objavljeni prošli mjesec, a zemlja od 1,4 milijarde stanovnika takođe je zabilježila rekordno nisku stopu nataliteta zbog starenja radne snage.

U svom ažuriranom izvještaju Svjetski ekonomski izgledi (WEO), MMF je poboljšao prognozu ovogodišnjeg globalnog ekonomskog rasta 0,2 procentna boda na 2,9 odsto u poređenju s posljednjim redovnim izvještajem prošle jeseni.

Istovremeno je revidirao prognozu ovogodišnjeg rasta Kine na 5,2 odsto.

Prošle je godine kineska ekonomija je zabilježila samo tri odsto rasta, na što je najviše uticala teška stagnacija privrede i produbljivanje krize u sektoru nekretnina. Međutim, nakon gotovo tri godine strogih zdravstvenih restrikcija, službeni Peking je u decembru naprasno prekinuo sprovođenje zero-covid-19 politike, što je takođe izazvalo masovne proteste širom zemlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. mart 2023 17:33