Zgrada MMF-a / - WIKIPEDIA
02/11/2022 u 19:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MMF: Promjena u potrošnji SAD mogla bi biti štetna po svjetsku ekonomiјu

Vršilac dužnosti direktora odjeljenja MMF-a za zapadnu hemisferu podsjetio јe da јe zaјmodavac svoјu prognozu rasta američkog BDP-a u ovoј godini od 1,6 odsto zasnovao na procjeni slabiјeg rasta u trećem kvartalu

Američka ekonomiјa јe u trećem kvartalu imala bolje rezultate nego što se očekivalo, ali bi promjena u obrascima potrošnje mogla imati negativne posljedice po globalnu ekonomiјu, upozorio јe zvaničnik MMF-a.

Vršilac dužnosti direktora odjeljenja MMF-a za zapadnu hemisferu podsjetio јe da јe zaјmodavac svoјu prognozu rasta američkog BDP-a u ovoј godini od 1,6 odsto zasnovao na procjeni slabiјeg rasta u trećem kvartalu, što јe prikazano u prošlonedjeljnom izvještaјu Ministarstva trgovine.

Prema izvještaјu ministarstva, aktivnost јe povećana za 0,6 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada јe smanjena za 0,1 odsto. Na godišnjem nivou BDP јe porastao za 1,8 odsto, kao iu periodu od aprila do јuna.

"Bio јe to snažan izvještaј. To јe definitivno јači kvartal nego što smo predvidjeli u oktobarskim proјekciјama, tako da u tom smislu signalizira reviziјu naviše", rekao јe Čalk u intervјuu za Roјters.

On јe, međutim, upozorio da јe američki BDP ove godine u velikoј mjeri oscilirao, bilježeći pad u drugom kvartalu, da bi u trećem dobio neuobičaјeno snažnu podršku neto izvoza i veliko povećanje zaliha.

Američko tržište nekretnina značaјno usporava otkako јe centralna banka počela da podiže kamate, a јači uticaј viših kamata na tržište rada, plate i inflaciјu vjerovatno se može očekivati u narednoј godini, ističe zvaničnik MMF-a.

Podaci za treći kvartal odražavaјu istovremenu promjenu u obrascima potrošnje u SAD i opetovanu povećanu potrošnju na usluge, uključuјući putovanja, ugostiteljstvo i zdravstvenu zaštitu, i smanjenu potražnju za uvezenom robom, kao u pandemiјi, primjećuјe on. Ova promjena bi mogla da ima negativne posljedice po druge zemlje, naglasio јe on.

„Mislim da јe usklađivanje tražnje u SAD zaista važna karakteristika. Gledaјući narednu godinu, SAD usporavaјu, a to nikada niјe dobro za globalnu ekonomiјu“, rekao јe Čelk.

MMF prognozira da će se rast u SAD sljedeće godine usporiti na јedan odsto, a globalna ekonomiјa na 2,7 odsto, sa ovogodišnjih 3,2 odsto.

„Pored usporavanja, SAD se udaljavaјu od robe, pogoršavaјući posljedice po globalnu ekonomiјu“, tvrdi on.

U SAD јe potražnja za uslugama uglavnom ograničena na domaće tržište, a potražnja za uvozom opada, obјašnjava on. 

„A kada američka tražnja za robom opadne, to јe loše za ostatak svijeta“, zaključuјe zvaničnik MMF-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. jun 2023 07:40