/ - PHOTO BY SARA KURFEß ON UNSPLASH, ILUSTRACIJA
07/03/2022 u 17:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ММФ: Рат у Украјини тешко ће погодити свјетску економију

Уз људске жртве, Украјина је претрпјела и велику економску штету, затворене су и оштећене морске и ваздушне луке и уништене бројне цесте и мостови

Рат у Украјини и санкције Русији тешко ће погодити свјетску економију, упозорио је Међународни монетарни фонд (ММФ), поручивши владама да помогну сиромашним домаћинствима са високим трошковима живота, преноси Хина, Izvor: Jazeera Balkans.

Рат у Украјини већ је подигао цијене енергената и житарица и натјерао више од милион грађана на бијег преко граница, док су Русији због напада на сусједну земљу уведене оштре санкције, истакнуо је ММФ у саопштењу.

- Ситуација је јако флуидна, а изгледи обавијени високим нивоом неизвјесности, али економске посљедице већ су сада врло озбиљне - саопштио је ММФ.

- Рат и санкције тешко ће погодити и свјетску економију - упозорили су, истичући да криза у раздобљу ионако снажног раста цијена додатно потпирује инфлацију и истовремено кочи економску активност.

Шокови цијена осјетиће се у цијелом свијету и владе би требале да крену у прорачун и да помогну сиромашним домаћинствима којима храна и гориво чине већи дио трошкова, поручују из ММФ-а.

Економска штета биће још већа ако рат ескалира, додају.

Обнова Украјине бит ће скупа

Уз људске жртве, Украјина је претрпјела и велику економску штету, затворене су и оштећене морске и ваздушне луке и уништене бројне цесте и мостови.

- Иако је у овој фази јако тешко точно процијенити потребе за финансирањем, већ је сада јасно да ће трошкови опоравка и обнове Украјине бити значајни - наглашавају у ММФ-у.

Упозоравају уједно да блиске економске везе са Украјином и Русијом значе веома велики ризик недостатка и проблема у снабдијевању за земље попут Молдавије.

ММФ активно расправља са Молдавијом о могућностима финансирања, истичу додавши да је влада у Кишињеву затражила већи износ и модификације у постојећем зајмовном програму "тешком" 558 милиона долара како би се лакше носила са трошковима актуелне кризе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 01:21