Ternoelektrana na fosilna goriva / - WIKIPEDIA
10/09/2023 u 19:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MMF: Rekordnih sedam biliona dolara subvencija za fosilna goriva

Iako je zelene tranzicija postavljena kao imperative, globalne subvencije za fosilna goriva porasle su za dva biliona dolara u poslednje dve godine i dostigle rekordnih sedam u 2022. godini

Razog za to su kako se navodi rastući troškovi, prije svega vođeni rastom potrošnje nakon pandemije i onih koji proističu iz ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine. Ovi troškovi, opterećuju budžete, povećavaju zagađenje i utiču na povećanje globalnog zagrijevanje.

- Subvencije za naftu, ugalj i prirodni gas koštaju ekvivalent od 7,1 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP). To je više nego što vlade godišnje troše na obrazovanje – 4,3 odsto i oko dve trećine onoga što troše na zdravstvenu zaštitu – 10,9 odsto -  navodi se u izveštaju MMF-a.

Upozoreno je da će troškovi zbog štete od zagađenja vazduha i globalnog zagrijevanja verovatno nastaviti da rastu.

Različite zemlje u Africi i drugde u svetu u razvoju smanjile su subvencije za gorivo poslednjih godina dijelom zbog rasta duga i troškova zaduživanja. Bogatije zemlje, gde je potrošnja energije veća, suočavaju se sa manjim finansijskim pritiskom da smanje troškove subvencija.

S druge strane to je u suprotnosti sa prokalmovanim politikama kada je u pitanju energetska tranzicija.

Eksplicitni troškovi subvencija – ono što vlade direktno plaćaju da bi cijene električne energije ili goriva zadržale niskim su se više nego udvostručili od 2020. godine, na 1,3 triliona dolara.

MMF je rekao da će ovi troškovi verovatno pasti sada kada su cijene energije smanjene, što je, kako je navedeno, idealno vrijeme za ukidanje subvencija.

- Pad cena energije pruža pogodan trenutak za zaključavanje cijena ugljenika i lokalnih emisija zagađenja vazduha bez nužnog podizanja cijena energije iznad nedavno doživljenih nivoa - navodi se u saopštenju.

Veću zabrinutost, rekli su MMF, izazvali su implicitni troškovi subvencija, koji će vjerovatno nastaviti da rastu kako se šteta od zagrevanja planete širi. Potrošači prošle godine nisu platili više od pet biliona dolara ekoloških troškova.

"Procenjujemo da bi ukidanje eksplicitnih i implicitnih subvencija za fosilna goriva sprečilo 1,6 miliona prevremenih smrti godišnje, povećalo vladine prihode za 4,4 triliona dolara i stavilo emisije na pravi put ka dostizanju ciljeva globalnog zagrevanja", saopštio je MMF.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. decembar 2023 01:55