/ - IBRAHIM-BORAN-3IJHGGTSDI8-UNSPLASH
05/01/2022 u 15:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ММФ због омикрона одгодио објаву зимских прогноза за економију

Коронавирус је у посљедње двије године убио готово 5,8 милиона људи широм свијета

Међународни монетарни фонд (ММФ) одгодио је за седмицу објаву зимских прогноза за економију како би у рачуницу укључио утицај ширења нове варијанте коронавируса, саопштио је портпарол глобалног зајмодавца Gerry Rice.

- Ажуриране прогнозе за свјетску економију биће објављене 25. јануара како би се нашим тимовима омогућило да у економске прогнозе укључе најновија догађања у вези с пандемијом ковида 19- рекао је Рице.

Он је у децембру прошле године саопштио да би ажуриране прогнозе могле бити објављене 19. јануара.

Извршна директорица ММФ-а, Кристалина Георгиева рекла је прошлог мјесеца на Reutersovoј конференцији да ће ММФ у јануару вјероватно поново снизити економске прогнозе како би одражавале утицај омикрона.

У октобру зајмодавац је благо снизио прогнозу раста свјетске економије у прошлој години, на 5,9 одсто, и потврдио процјену о 4,9-постотном расту у овој години, упозоривши уједно на неизвјесност коју ствара могућа појава нових варијанти вируса.

Коронавирус је у посљедње двије године убио готово 5,8 милиона људи широм свијета.

Економисти очекују да ће ММФ снизити прогнозе за Сједињене Америчке Државе, с обзиром на брзо ширење врло заразног омикрона и неуспјели покушај предсједника Јоеа Бидена да добије зелено свјетло Конгреса за пакет социјалних и климатских мјера тежак 1,2 билиона долара.

У октобру ММФ је снизио прогнозу раста америчког бруто домаћег производа у прошлој години за пуни постотни бод, на шест одсто, указавши на поремећаје у снабдјевним ланцима и смањење радне снаге. У овој години највећа свјетска економија требало би по ММФ-у да порасте 5,2 одсто.

Пандемија се у међувремену поново размахала, а подјеле у Конгресу додатно су продубљене.

САД је у понедјељак забиљежио готово милион нових случајева заразе коронавирусом, највише у свијету још од почетка пандемије, показују Реутерсови прорачуни. У прошлој седмици дневни просјек износио је 486 хиљада случајева и такође је највећи у свијету.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 05:29