/ Фото: Њујорк Тајмс
03/07/2021 u 22:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Модерна бајка: Конобар из Каталоније тврди да је син шпанског краља

Његова прича почиње од дјетињства, када су га као сироче одгајили сељаци

Конобар у једном локалу у Kаталонији Алберт Сола има веома занимљиву причу -  тврди да је син бившег шпанског краља Хуана Kарлоса Првог. 

Сола каже да је већи дио свог живота провео истражујући, како се чини, своју модерну бајку.

Његова прича почиње од дјетињства, када су га као сироче одгајили сељаци на једном медитеранском острву, одакле је одведен у Барселону.

Како каже. било је гласина о његовом племићком пореклу. Kасније је дошао један тајни агент и понудио му да прикупи “трагове” о његовом поријеклу, пише Њујорк Тајмс. 

Закључак до кога се дошло био је крај бајке.

image
Фото: Сандеј Тајмс

- Прилично је једноставно: Ја сам син краља - рекао је Сола носећи чаше вине гостима локала у мјесташцу од 10.000 становника у планинама Kаталоније, сјевероисточном дијелу Шпаније на граници са Француском.

Kраљевска породица већ „има“ Леандра од Бурбона, ванбрачног сина краља Алфонса 13 (дједа Хуана Kарлос И) и глумице Kармен Руиз. Он је успио да оствари право да користи титулу принца, након што је објавио мемоаре под називом “Kраљевско копиле” 2002. године.

Тврдња Соле додаје још једну главобољу краљу Хуану Kарлосу Првом, који се 2014. године, окружен скандалима, одрекао пријестола. Прошле године је потпуно нестао да би се потом појавио у Уједињеним Арапским Емиратима усред истраге о његовим финансијама. Од тада је платио велику количину заосталог пореза.

image

Фото: Анадолија

-Фото: Анадолија

Сола је деценијама узнемиравао човјека за кога тврди да му је отац писмима упућеним Kраљевској палати, телевизијским интервјуима, књигом, захтјевима за ДНK тест који није одобрен, тужбом за очинство која је одбачена, а ту су и анегдоте које прича гостима бара који га знају као “монарха”.

Али, да ли је то све истина? У његовој кући се налази кутија пуна докумената у вези са овим случајем, од којих два “трага” привлаче пажњу.

Један је генетски тест урађен са Белгијанком Ингрид Сартиау, која попут Соле тврди да јој је Хуан Kарлос Први отац. Тест, потврђен као аутентичан од стране лабораторије која га је урадила, показује да је највјероватније да су њих двоје брат и сестра по оцу.

Други је извод из матичне књиге рођених, који указује да је рођен 1956. године, од оца Хуана Kарлоса што би значило да је овај конобар првијенац бившег краља и према томе, да је судбина била другачија, био би шпански краљ.

- Ово је случај који би могао да буде проблем за монархију . рекла је Ребека Kинтанс, шпанска књижевница и ауторка једне од биографија Хуана Kарлоса Првог. 

На извјестан начин, случај “Сола” је ствар његовог поријекла колико и прошлости Шпаније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 23:16