/ - PIXABEY
09/02/2022 u 08:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Могућност обнове иранског извоза спустила цијене нафте

Преговори би могли оживјети нуклеарни споразум и утрти пут већем извозу иранске нафте

Цијене нафте пале су у уторак на међународним тржиштима испод 91 долар, у очекивању индиректних преговора Сједињених Америчких Дражва (САД) и Ирана.

Преговори би могли оживјети нуклеарни споразум и утрти пут већем извозу иранске нафте.

На лондонском тржишту цијена барела је пала 1,76 долара у односу на претходно затварање, на 90,93 долара. У Њујорку се барелом трговао по 1,67 долара нижој цијени, од 89,65 долара.

На тржишту с пажњом прате преговори Ирана и САД-а о нуклеарном споразуму, који би на тржиште могли да врате више од милион барела дневно иранске нафте, односно више од један одсто глобалне понуде.

Нуклеарни преговори требало би да се наставе у Бечу.

Представници Вашингтона и Техерана индиректно преговарају од априла прошле године и иза њих је већ осам кругова разговора који још нијесу премостили разлике у ставовима о брзини и обухвату укидања санкција.

"Ако санкције Ирану буду укинте, глобално снабдијевање сировом нафтом могло би добити пријеко потребну подршку“, рекао је Naeem Aslam из Аватрадеа.

Тамас Варга из ПВМ-а сматра да би се извоз могао наставити у кратком року, ако нуклеарни споразум буде постигнут.

Цијене је притиснула и изјава француског предсједника Емануела Макрона да је његов састанак с руским колегом Владимиром Путином помогао да се спријечи заоштравање украјинске кризе.

Баријеру цијенама правила су и очекивања аналитичара да ће најновији извјештаји из САД-а показати раст залиха у прошлој седмици за 700 хиљада барела.

Организација земаља-извозница нафте (ОПЕК) објавила је да је цијена барела корпе нафте њених чланица у понедјељак износила 93,42 долара, што значи да је поскупио 58 центи у односу на претходни трговински дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 02:52