Hamas / - FOTO: EPA, MOHAMMED SABER
14/10/2023 u 22:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Moguće da je Hamas godinu dana planirao napad: Tajni dokumenti otkrivaju detalje plana

Skaj njuz je pokazao dokumente stručnjacima za Hamas koji su rekli da je, iako ih je teško potvrditi sa 100 odsto pouzdanošću, vjerovatno da su originalni

Militanti Hamasa su možda planirali svoj smrtonosni napad u južnom Izraelu više od godinu dana unapred, pokazuju dokumenti podijeljeni za Skaj njuz. Na tijelima boraca u zoni borbenih dejstava pronađeno je osam stranica sa oznakom „strogo povjerljivo“.

Prednja korica paketa dokumenata bila je sa datumom „oktobar 2022.“.

To bi moglo značiti da su planovi već dobro uspostavljeni najmanje 12 mjeseci prije napada. Dokumente, napisane na arapskom, navodno su pronašli izraelski vojnici i hitne službe.

Oni sugerišu da su militanti Hamasa planirali da gađaju civilno stanovništvo i uzmu taoce.

Skaj njuz je pokazao dokumente stručnjacima za Hamas koji su rekli da je, iako ih je teško potvrditi sa 100 odsto pouzdanošću, vjerovatno da su originalni, prenosi Nova.rs.

Četiri stranice su javno objavljene na Telegram kanalu koji vodi Saut Frst Responders – grupa volontera – koja pomaže u izvlačenju tijela.

Sledeće četiri stranice su kasnije podijeljene sa Skaj njuzom – sve se odnose na očigledan vojni plan za gađanje Mefalsima, kibuca u blizini Gaze.

Plan, međutim, nije bio uspješan sa militantima koje je navodno potisnulo lokalno obezbjeđenje – i vjeruje se da niko u kibucu nije ubijen.

Nagovještaj da planovi Hamasa datiraju od pre godinu dana opisan je kao „veoma ozbiljan“ neuspjeh izraelske obavještajne službe.

Džo Truzman, istraživački analitičar u Fondaciji za odbranu i demokratiju Long Vor Džurnal, rekao je da je „malo vjerovatno da je za ovu vrstu operacije bilo potrebno nekoliko mjeseci da se sastavi“.

On je dodao: „Ovaj napad je uključivao više naoružanih organizacija i imao je mnogo pokretnih dijelova, uključujući obuku komandosa da koriste paraglajdere, što je nešto što Hamas ranije nije uradio. S obzirom na broj uključenih naoružanih grupa, teško je reći kako je izraelskoj obavještajnoj zajednici ovo promaklo. Vjerujem da je Izrael očekivao sličan napad od Hezbolaha na sjeveru, ali ne i od palestinskih grupa u Gazi“.

Jedan dokument je naslovljen „Misijski kibuc Mefalsim“ i opisuje strukturu poslanog tima koji se sastoji od „komandira i dva odreda od pet ljudi“.

Takođe sugeriše da je ovo „faza A“ napada.

Drugi dokument opisuje planove da se „vojnici i civili uzimaju kao zarobljenici i uzimaju kao taoci, a zatim da se pregovara o njima“.

Dok je jedan tim bio određen da otvara rupe u ogradama, drugi su dobili artiljerijsku vatru.

U dokumentu se navodi: „Grupa jedan otvara rupu u žičanoj ogradi i napada kibuc sa juga“.

Drugi odjeljak pokazuje koja bi oprema bila potrebna za presijecanje žice i informacije o dužini vremena koje bi bilo potrebno militantima da se probiju.

Jedan primjer je procjena da bi „žici treće generacije“ trebalo „40 sekundi“.

Na nekim stranicama se takođe nalaze detaljna predviđanja o tome koliko će vremena biti potrebno da stignu izraelska pojačanja, uz upozorenja da bi trupe stacionirane u blizini mogle da stignu u kibuc „u roku od 3-5 minuta“.

Izraelske snage su zaplijenile dokumente Hamasa nakon prethodnih sukoba, uključujući 2014. godine.

Neki su se pitali zašto dokumenti prikazuju datume u formatu gregorijanskog kalendara, a ne u islamskom kalendaru, s obzirom da je Hamas islamistička organizacija.

Međutim, stručnjaci sa kojima je Skaj njuz razgovarao napominju da to nije sasvim neobično, pri čemu jedan ističe da je to primjećeno i na dokumentima koje su objavile druge islamističke organizacije.

Na prvoj stranici dokumenta prikazan je i amblem koji koristi Hamasovo naoružano krilo – brigade Al Kasama.

Slika je ista ona prikazana na drugim dokumentima Hamasa i na njegovom javnom Telegram kanalu.

Grupa Saut Frst Responders prvi put je počela da objavljuje prikupljene video snimke i fotografije u nedelju 8. oktobra.

Njihove prve objave bile su sa sajta festivala Supernova u Reimu, a zatim iz raznih naselja.

Jedna slika je mapa koja detaljno opisuje rutu kojom bi Hamas prošao u blizini naselja Kisufim i Ein HaŠloša.

Skaj njuz je verifikovao i locirao video snimke koji prikazuju borce duž ove rute u subotu 7. oktobra.

Više od 1.300 Izraelaca je ubijeno u napadima na jugu Izraela, što je dovelo do toga da ta zemlja objavi rat Hamasu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 13:48