zgrada banka svajcarska banka / - FOTO: UNSPLASH
27/03/2023 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Moguće pokretanje disciplinske odgovornosti u slučaju Credit Suisse-a

Švajcarska, čija je razvijena bankarska scena ključni dio kulture te zemlje, šokirana je hitnim spajanjem Credit Suisse-a i UBS-a po nalogu vlasti

Švajcarski finansijski regulator, Finma, razmatra mogućnost pokretanja disciplinske odgovornosti protiv šefova banke Credit Suisse, nakon njenog hitnog preuzimanja od konkurenta UBS-a.

- Mi nijesmo kazneni organ, ali istražujemo odgovarajuće mogućnosti- rekla je predsjednica Finme, Marlene Amstad, u intervjuu za NZZ am Sonntag.

Švajcarska, čija je razvijena bankarska scena ključni dio kulture te zemlje, šokirana je hitnim spajanjem Credit Suisse-a i UBS-a po nalogu vlasti, prenosi Klix.ba.

Brojni posmatrači su izrazili strah da novi entitet, koji nastaje prisilno, neće opstati u slučaju slične krize, iako centralna banka tvrdi da je spajanjem izbjegnuta šira bankarska kriza.

Amstad je kazala da će zahtjevi za kapitalom i likvidnošću novog entiteta morati progresivno da rastu u skladu sa njegovom novom veličinom.

Ona je rekla da je "opšte odsustvo odgovornosti" dovelo do problema u različitim sektorima bankarske grupe, kao odraz sveobuhvatne neadekvatne kulture rizika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:50