Све више људи одлази из Молдавије / - фото: ЕПА
02/05/2022 u 09:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Молдавци одлазе из земље, боје се да ће и тамо избити рат

Све је више наговјештаја да ће људи у региону бити мобилисани да се боре са руском војском преко границе у Украјини

Становници Придњестровља, сепаратистичког региона Молдавије коју подржава Москва, не осјећају се безбједно. Многи су одлучили да оду. Серија експлозија погодила је владине зграде у Придњестровљу прошле недјеље, али нико није преузео одговорност.

Молдавски новинар, 24-годишњи Паша, који живи у главном граду отцијепљеног региона Тираспољу, каже да су експлозије биле знак да он оде. Он је за Гардијан рекао да постоји шанса да буде још напада и да не жели да чека и сазна гдје ће се експлозије поново десити. Каже да се не осјећа безбједно.

Све је више наговјештаја да ће људи у региону бити мобилисани да се боре са руском војском преко границе у Украјини. Тако су Паша, његова мајка и новинар Максим спаковали своје ствари и отишли ​​у посјету рођацима у престоницу Молдавије, Кишињев. Док се надају повратку кући, њихови пријатељи који су такође напустили Придњестровље већ су побјегли у Пољску, Чешку и Турску.

Страх од уласка у сукоб

Придњестровље има 470.000 становника и претежно говори руски. Регион се отцијепио од Совјетског Савеза 1992. године, а ниједна држава, па ни Русија, то није признала. Сада се многи тамо плаше да би експлозије од прошле недјеље могле најавити рат. 

Владине зграде у Тираспољу јуче су погођене нечим што дјелује као противтенковска граната. Наредних дана експлозије су погодиле радио торањ који је емитовао програм на руском језику, а локалне власти су тврдиле да је нешто експлодирало у близини руског складишта муниције.

Због неизвјесности, расте забринутост да би Молдавија могла бити увучена у руско-украјински сукоб. Регион и даље има 1.500 руских војника, као и 20.000 тона муниције ускладиштене у Цобасни, највећем складишту муниције у источној Европи.

Извори из молдавске владе кажу да ако складиште експлодира, то би могло резултирати експлозијом 10 пута већом од оне у Бејруту 2020.

Могућност таласа емиграције

Сепаратистичке власти у Придњестровљу ћуте о рату у Украјини. Молдавска новинарка Алина Раду каже да су регионални лидери опрезни. Они не подржавају рат, али не критикују ни руску агресију“, рекла је она за Гардијан. Аналитичари у Кишињеву упозоравају да руске безбједносне и пропагандне мреже шире дезинформације.

Молдавија, са само 2,5 милиона становника, већ је имала масовни егзодус.

Упркос слабој економији, Молдавија је већ примила око 95.000 људи који бјеже од рата у Украјини. Догађаји протекле недјеље натјерали су избјеглице да преиспитају своје бјекство.

„Ако рат дође у Придњестровље, вјероватно ћу отићи у Њемачку“, рекао је 35-годишњи Украјинац, који је у марту побјегао из Мариупоља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:09