/ - PHOTO BY SPACEX ON UNSPLASH
10/02/2023 u 13:49 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Moldavija saopštila da je ruska raketa narušila njen vazdušni prostor

Jurij Ignjat, portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, rekao je da je Kijev imao priliku da obori ruske rakete iznad Rumunije i Moldavije, ali to nije učinio

Ukrajina je optužila Rusiju da je ispalila dvije rakete koje su narušile moldavski i rumunski vazdušni prostor prije ulaska u Ukrajinu. Rumunija je članica NATO-a, javljaju agencije prenose mediji.

General Valerij Zalužnji, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, rekao je da su dvije rakete Kalibr prešle u Moldaviju u 10.18 časova, a zatim u Rumuniju u 10.33 časova na raskrsnici državne granice. Zatim su nastavile putanju ka zapadnoj Ukrajini, rekao je on.

Ministarstvo odbrane Moldavije potvrdilo je da je projektil prešao njen vazdušni prostor.

-U 10.18 sati raketa je prešla vazdušni prostor Republike Moldavije, iznad grada Mokra u regionu Pridnjestrovlja i, kasnije, iznad grada Kosauci u okrugu Soroca, u pravcu Ukrajine. Ministarstvo odbrane, sa nadležnim organima u zemlji, pažljivo prati situaciju u regionu i najoštrije osuđuje narušavanje vazdušnog prostora Republike Moldavije- navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije je saopštilo da je ruski ambasador hitno pozvan na razgovor.

-Odlučno odbacujemo najnovije neprijateljske akcije i izjave protiv Moldavije, što je apsolutno neprihvatljivo za naš narod. Pozivamo Rusku Federaciju da zaustavi vojnu agresiju na susjednu zemlju, što je dovelo do brojnih ljudskih žrtava i materijalne štete- navodi ovo ministarstvo.

Ruska raketa lansirana sa broda u blizini Krima u petak je prešla u vazdušni prostor Moldavije prije nego što je pogodila Ukrajinu, oko 35 kilometara sjeveroistočno od granice NATO-a sa Rumunijom, saopštilo je rumunsko ministarstvo odbrane.

-Sistem za nadzor rumunskog vazduhoplovstva otkrio je u petak vazdušni cilj, najverovatnije krstareću raketu lansiranu sa ruskog broda u Crnom moru u blizini poluostrva Krim- navodi se u saopštenju ministarstva.

-Najbliža putanja cilja rumunskom vazdušnom prostoru zabilježena je radarom na otprilike 35 kilometara sjeveroistočno od granice-dodaje se u saopštenju.

Jurij Ignjat, portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, rekao je da je Kijev imao priliku da obori ruske rakete iznad Rumunije i Moldavije, ali to nije učinio.

-Vojska je uvidjela rizike i pretnje stanovništvu strane države, pa to nije učinila odmah- istakao je Ignjat.

Ministar odbrane Moldavije Anatolie Nosatii potvrdio je krajem januaran da je njegova zemlja zatražila od svojih zapadnih partnera sisteme protivvazdušne odbrane, što je potez koji signalizira odstupanje od politike zemlje da ne kupuje smrtonosno oružje sa Zapada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:35