/ - PHOTO BY CHUTTERSNAP ON UNSPLASH (ilustracija)
12/12/2021 u 21:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Моравјецки без успјеха тражио затварање гасовода Сјеверни ток 2

Пољски премијер рекао је да Пољска не жели да Украјина буде изложена уцјењивању од Русије

Пољски премијер Матеуш Моравјецки затражио је без успјеха у Варшави од новог њемачког канцелара Олафа Шолца да због Украјине спријечи уцјену гасом и диктирање цијена од стране Русије и да Њемачка не дозволи отварање гасовода Сјеверни ток 2 на дну Балтика, јављају агенције преносе медији.

-Њемачка је одлучила да буде климатски неутрална за 25 година. Наћи ћемо се у свијету гдје ће транзит гаса имати другачију улогу него сада. Нјемачка осјећа одговорност. Претходна влада чинила је све да уговор о транзиту гаса преко Украјине буде обновљен. Осјећамо се одговорнима да буде загарантован транзит гаса преко Украјине. То исто чинимо и са другим могућностима. Мораћемо да помогнемо да Украјина постане извор обновљивих енергија- одбио је тај пољски захтјев њемачки канцелар.

На конференцији за новинаре са премијером Моравјецким Шолц је рекао да Нјемачка са великим узнемирењем прати покрете војске дуж граница Украјине.

-Неповредивост граница у Европи је нешто што наглашавамо заједно, као Европска унија, као Нјемачка, као Пољска. Оспоравање територијалног интегритета је нешто што нећемо прихватити. Важно је да користимо нормандијски формат. Морамо да користимо те инструменте као поље за дијалог. Морамо да се побринемо да реактивирамо тај формат- казао је канцелар Шолц.

Пољски премијер рекао је да Пољска не жели да Украјина буде изложена уцјењивању од Русије.

-Јер то би значило дестабилизацију на источном крилу НАТО, источном крилу ЕУ. Зато сам упозорио канцелара какве све ризике носи гасовод Сјеверни ток 2 и како се нажалост испуњавају наши црни сценарији на које смо упозоравали – да се ризик по Украјину још повећа- рекао је Моравјецки.

Олаф Шолц изразио је данас у Варшави пуну подршку Пољској за одбрану границе пред, како је казао, покушајима бјелоруског предсједника Александра Лукашенка да користи избјеглице и игра се њиховим судбинама за своје политичке циљеве.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 02:45