Photo by Michael Parulava on Unsplash / - PHOTO BY MICHAEL PARULAVA ON UNSPLASH
05/10/2022 u 09:45 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Moskva upozorava SAD na posljedice vojnog paketa

Američki paket uključivao bi lansere topovsko-raketnog sistema visoke mobilnosti (HIMARS) korištene u ukrajinskoj protivofanzivi

Američki predsjednik Džo Bajden obećao je novi paket sigurnosne pomoći Ukrajini vrijedan 625 miliona američkih dolara, što je izazvalo upozorenje Moskve da takav potez rizikuje direktan vojni sukob između Rusije i Zapada, prenose Nezavisne.

Američki paket uključivao bi lansere topovsko-raketnog sistema visoke mobilnosti (HIMARS) korištene u ukrajinskoj protivofanzivi.

U oštrom odgovoru, ruski izaslanik u Sjedinjenim Državama upozorio je da je Bajdenova ponuda podstakla opasnost od direktnog vojnog sukoba između Rusije i Zapada.

U aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, ambasador Anatolij Antonov pozvao je Vašington da prestane s "provokativnim akcijama" koje bi mogle dovesti do "ozbiljnih posljedica".

-Ovo doživljavamo kao neposrednu prijetnju strateškim interesima naše zemlje- rekao je Antonov.

Prošlosedmične proglašene aneksije Rusije uslijedile su nakon referenduma u okupiranim područjima Ukrajine. Zapadne vlade i Kijev rekli su da su glasovi prekršili međunarodno pravo, te da su bili prisilni i nereprezentativni.

Stejt Department je u saopštenju rekao da novi paket Ukrajini uključuje četiri lansera HIMARS i pripadajuće rakete, 32 haubice sa 75.000 metaka, 200 vozila otpornih na mine i zasjede (MRAP) i protivpješadijske mine Klejmor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:10