/ -Рат Русије и Украјине
22/02/2022 u 17:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Може ли се Украјина одбранити од Русије?

Све очи упрте су ка Русији и њеној потенцијалној инвазији на Украјину. Европа, али и свијет страхују од сукоба

САД, НАТО и друге земље које су потврдиле подршку Украјини увелико говоре и о војној пом оћи, док су неки војници већ расподијељени да буду на располагању уколико дође до сукоба, пише Avaz.ba.

Руски предсједник Владимир Путин синоћ је потписао одлуку о признању Доњецка и Луганска независним државама. Учинио је то пред камерама након обраћања у којем је изнио сажетак о хисторији Украјине, Русије и Совјетског Савеза.

Руско признање заправо поништава мировне споразуме из Минска и отвара пут Москви да отворено пошаље војне снаге у обје побуњене регије уз аргумент да интервенира као савезник како би их заштитила од Украјине.

С друге стране, извјесно је да Русија има 4,5 пута већу војну величину од Украјине, када је ријеч о људству. То је према “Military Balance 2022”, новом извјештају Међународног института за стратешке студије (ИИСС), процјена свих војних способности и одбрамбене економије 171 земље широм свијета.

Све очи упрте су ка Русији и њеној потенцијалној инвазији на Украјину. Европа, али и свијет страхују од сукоба. Напетости између ове двије земље су се увелико повећале када се руска војска почела гомилати у близини украјинске границе.

Кремљ негира да планирају напасти, док Запад тврди да то није истина. САД, НАТО и друге земље које су потврдиле подршку Украјини увелико говоре и о војној помоћи, док су неки војници већ распоређени како би били на располагању уколико дође до сукоба. За сада је ријеч о неколико хиљада војника.

Међутим, оно што скоро све забрињава је омјер војске између ове двије земље, посебно узимајући у обзир да је Русија једна од водећих сила у свему, па и када је ријеч о војсци. Русија има укупно 900.000 активних војних лица, док Украјина има свега 196.600.

Распоред активних лица Украјине приказана су у графици, док руским снагама треба још додати и стратешке ракетне снаге (50.000), команда и подршка (180.000) и жељезничке снаге (29.000)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:18