/ - УКРАЈИНА ОТВАРА ХУМАНИТАРНЕ КОРИДОРЕ/ - ТВИТЕР
11/04/2022 u 15:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МВП Украјине основало онлајн архиву руских ратних злочина

Украјински министар вањских послова Дмитро Кулеба казао је да прикупљени докази говоре свијету истину о звјерствима руске војске у Украјини и гарантују неминовност казне за руске ратне злочинце

Министарство вањских послова Украјине креирало је онлајн архиву руских ратних злочина која ће, како је саопштено, помоц́и привођењу злочинаца правди, јавља МИНА.

Украјински министар вањских послова Дмитро Кулеба казао је да прикупљени докази говоре свијету истину о звјерствима руске војске у Украјини и гарантују неминовност казне за руске ратне злочинце.

Кулеба је, како је саопштено из Амбасаде Украјине у Подгорици, у суботу рекао да су Руси убили, мучили и стријељали хиљаде Украјинаца.

-Цивили су убијани везаних руку на леђима на улицама Буче. Жене и дјеца су силовани и убијани. Гранатирање породилишта, болница, школа, вртиц́а, хуманитарних коридора. Присилна депортација у Русију- навео је Кулеба.

Он је рекао да пажљиво документују сваки злочин.

-Направили смо специјалну онлајн архиву злочина како би свијет знао истину, а Руси су одговорни за сваку украјинску сузу и кап крви- истакао је Кулеба.

Како је саопштено из Амбасаде, архива вец́ ради и доступна је на хттпс://wар.украине.уа/руссиа-wар-цримес/.

-Подаци ће се стално ажурирати у сарадњи са украјинским агенцијама за спровођење закона и међународним организацијама и посматрачким мисијама- каже се у саопштењу.

Сајт, како се наводи, документује ратне злочине које је починила руска војска у Украјини током инвазије у пуном обиму која је почела 24. фебруара.

Кулеба је истакао да ће "дефинитивно казнити" одговорне за ратне злочине у Украјини.

-Не само извршиоце, вец́ и команданте који су давали наређења, и цијелу вертикалу војно-политичког руководства Руске Федерације. Интернет архива гарантује да Руси нец́е моц́и да сакрију од свијета истину о својим страшним злочинима у Украјини- поручио је Кулеба.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:52