Photo by Scott Graham on Unsplash-илустрација
27/06/2021 u 18:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На аутобуској станици пронађени повјерљиви британски војни документи

Повјерљиви папири обухватају сет докумената у којима се расправља о потенцијалној руској реакцији на инцидент у Црном мору

Повјерљиви документи британског Министарства одбране, са детаљима о британском ратном броду и потенцијалној реакцији Русије на његов пролазак кроз Црно море, пронађени су на једној аутобуској станици на југу Енглеске, пренио је ББЦ.

ББЦ је у извјештају навео да је један грађанин који је желио да остане анониман пронашао документа, на укупно готово 50 страна, "у влажној хрпи на аутобуској станици" у округу Кент.

Министарство одбране саопштило је да је прошле недеље информисано "о инциденту у оквиру којег је грађанин пронашао осјетљива одбрамбена документа".

-Министарство веома озбиљно узима у обзир безбједност информација и истрага је покренута. Запослени је у то вријеме пријавио губитак (докумената)- навео је портпарол министарства.

ББЦ је пренио да су документи, који су укључивали мејлове и интернет презентацију, били повезани са британским ратним бродом "ХМС Дефендер" који је 23. јуна пловио близу обале полуострва Крим, који је Русија анектирала од Украјине.

Повјерљиви папири обухватају сет докумената у којима се расправља о потенцијалној руској реакцији на инцидент у Црном мору.

ББЦ је пренио да се у документима сугерише да се очекивала могућа агресивна реакција Русије.

Русија је саопштила да је њен ратни брод испалио хице упозорења и да је војни авион бацио бомбе на пут британског разарача ХМС Дефендер да би га приморао да промијени курс са подручја у близини кримског града Севастопоља.

Британско министарство одбране порекло је да је на ХМС Дефендер пуцао или да је био у руским водама, истичуц́и да је био у украјинским водама на путу за Грузију на источном крају Црног мора.

Русија је анектирала украјинску регију Крим у марту 2014. године, упутивши трупе и одржавајуц́и референдум који је најмање 100 држава прогласило нелегитимним након што је украјински предсједник, пријатељ званичне Москве, Виктор Јанукович, свргнут усред таласа јавних протеста.

Британски министар спољних послова Доминиц Рааб поновио је на састанку са новинарима током посјете Сингапуру да "није пуцано" док је британски брод "спроводио невин пролаз кроз украјинске територијалне воде".

-Чинили смо то у складу са међународним правом и руска карактеризација је предвидљиво нетачна- рекао је Рааб.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 00:56