Мигранти на бјелоруско-пољској граници / - Спутњик
09/11/2021 u 12:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На бјелоруско-пољској граници се чују пуцњи: Пољаци гомилају војску

Групе миграната су сјекле жичане ограде и гађали камењем пољске снаге безбједности које су чувале границу. Војници су као одговор употријебили сузавац

Ноћ на бјелоруско-пољској граници прошла је мирно. Током ноћи пољске снаге нису забиљежиле покушаје упада миграната преко границе.

Мигранти су направили камп на бјелоруској територији у близини границе са Пољском. Подигли су шаторе и запалили ватру.

Пољске власти су због тренутне ситуације привремено затвориле прелаз Кузница који се налази у непосредној близини.

Групе миграната су током понедјељка више пута покушале да насилно пређу границу. Они су сјекли жичане ограде и гађали камењем пољске снаге безбједности које су чувале границу. Војници су као одговор употријебили сузавац.

Како је саопштила пољска гранична служба, јуче је забиљежено 309 покушаја нелегалног преласка границе, а 17 особа је приведено.

image

Мигранти на бјелоруско-пољској граници

- Спутњик

Мигрантима је тренутно највећи проблем недостатак воде за пиће.

Пољски предсједник Анджеј Дуда тврди да су бјелоруске власти блокирале пољску хуманитарну помоћ за мигранте.

- Ми смо од самог почетка били спремни да помогнемо, слали смо редовно конвоје са хуманитарном помоћи на бјелоруску границу да би она стигла у Бјелорусију и била испоручена тим људима. Бјелоруски режим је блокирао границу, није дозвољавао да та помоћ уђе у земљу. Та помоћ се све вријеме налаз у близини пољско-бјелоруске границе и спремни смо сваког тренутка да је доставимо у Бјелорусију али бјелоруски режим не жели помоћ од нас - наводи Дуда.

Додао је и да је о ситуацији на граници разговарао са колегама из балтичких држава, Украјине и Грузије, генералним секретаром НАТО и некадашњом кандидаткињом на предсједничким изборима у Бјелорусији Светланом Тихановском.

Канцеларија УН за избјеглице забринута због ситуације

Канцеларија Високог комесаријата Уједињених нација за избјеглице изузетно је забринута због ситуације на граници између Пољске и Бјелорусије и спремна је да помогне властима Европске уније у рјешавању хуманитарног проблема, изјавила је портпаролка Канцеларије Шабија Манту.

image

Мигранти на бјелоруско-пољској граници

- Спутњик

Она је додала да су у Канцеларији још од јула изражавали своју забринутост због настале ситуације.

Такође је подсјетила да је УНХЦР хуманитарна организација и да стога не може да коментарише никакве политичке одлуке које би Европска унија могла да донесе у вези са Бјелорусијом. Истовремено, организација ради са свим учесницима, укључујући и ЕУ, и „спремна је да помогне властима у приступу избјеглицама како би се ријешили проблеми сваког од њих и пружила им заштита која им је потребна“.

Лавров о мигрантској кризи: Не треба заборавити чијом се кривицом ово све дешава

Мигрантску кризу на бјелоруско-пољској и бјелоруско-литванској граници треба рјешавати уз поштовање норми међународног права, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и додао да не треба изгубити из вида гдје су узроци данашње ситуације.

Ситуација на граници Пољске и Бјелорусије је напета, Москва позива стране на одговорно понашање, јер су најважнији живот и здравље људи, изјавио је портпарол руског предсједника Дмитриј Песков.

- Ситуација на граници је свакако напета и забрињавајућа. Захтијева одговорно понашање свих укључених страна. И, наравно, у овој ситуацији су ипак најважнији живот и здравље великог броја људи који су концентрисани у близини границе - истакао је портпарол Кремља.

Бјелоруски граничари објавили су снимак положаја пољских војника и технике испред мигрантског кампа.

Оружане снаге поставиле су кордон и борбену технику наспрам кампа и врше психички притисак на мигранте, саопштио је Гранични комитет Бјелорусије.

Наглашава се да је неким избјеглицама лоше након што су пољске снаге употријебиле сузавац.

image

Мигранти на бјелоруско-пољској граници

- Спутњик

- Да би извршила психолошки притисак на избјеглице, пољска војска је цијеле ноћи укључивала звучнике, рефлекторе и стробоскопе. Са сусједне територије такође су се чули и пуцњи - истиче се саопштењу.

Пољско Министарство унутрашњих послова саопштило је да се на граници с Бјелорусијом налази 12.000 војника, 4.000 граничара, 1.500 полицајца и 250 припадника антитерористичких јединица.

Процјењује се да се на територији Бјелорусије тренутно налази 12-15 хиљада миграната, изјавио је портпарол пољских специјалних служби Станислав Жарин.

- То је група која је успјела да уђе у Бјелорусију последњих мјесеци - додао је он.

Према његовим ријечима, на самој граници са Пољском окупило се око четири хиљаде миграната.

Истовремено, он сматра да ће ова криза трајати „много дана, ако не и дуже“.

Минск упозорио Варшаву на провокације

Министарство спољних послова Бјелорусије саопштило је да је заоштравање миграционе ситуације на бјелоруско-пољској граници посљедица дугог игнорисања објективне реалности од стране Варшаве и упозорило Пољску на провокације у ситуацији са избјеглицама.

- Желимо унапред да упозоримо пољску страну на све провокације усмјерене против Републике Бјелорусије, за оправдавање могућих нелегалних војних дејстава према ненаоружаним лицима, међу којима има много малољетне дјеце и жена - саопштила је прес служба Министарства спољних послова.

У саопштењу се наглашава да „нагло погоршање миграционе ситуације на бјелоруско-пољској граници изазива озбиљну забринутост за судбину људи који на сваки начин желе да дођу до земаља Европске уније, и директна је посљедица дугог игнорисања објективне стварности од стране званичне Варшаве и отвореног завлачења главе у пијесак при рјешавању озбиљних проблема.

И Литванија уводи ванредну ситуацију на граници с Бјелорусијом

Влада Литваније донијела је одлуку о увођењу ванредне ситуације на граници са Бјелорусијим због прилива миграната с Блиског истока, а одлуку треба још да потврди парламент, јавља национална телевизија.

- Овај корак предузимамо као одговор на покушаје стотине миграмата да на силу уђу у Пољску из Бјелорусије, што је јуче довело до сукоба са пољским снагама безбједности. Варшава тврди да је прилив миграната организовао режим у Минску - наводи се у саопштењу владе.

Телевизија додаје да је Литванија јуче ставила своје снаге на граници с Бјелорусијом у стање приправности, а граничари су саопштили да се спремају „за различите потенцијалне сценарије“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 10:23