/ ilustracija -PHOTO BY TARRYN MYBURGH ON UNSPLASH
25/12/2022 u 13:45 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na plaži u Indoneziji nađeno 58 izgladnjelih Rohindža muslimana

Grupa od 58 muškaraca stigla je jutros na plažu Indrapatra u Ladongu, ribarskom selu u okrugu Ače Besar, saopštila je lokalna policija

Desetine izgladnjelih i iscpljenih muslimana Rohindža pronađeno je danas na plaži u najsjevernijoj indonezijskoj provinciji Aceh nakon što su proveli više nedjelja na moru, saopštili su zvaničnici.

Grupa od 58 muškaraca stigla je jutros na plažu Indrapatra u Ladongu, ribarskom selu u okrugu Ače Besar, saopštila je lokalna policija.

"Izgledaju veoma slabo od gladi i dehidracije. Neki od njih su se razboljeli zbog dugog i teškog putovanja na moru", navodi se u saopštenju.

Najmanje trojica muškaraca su hospitalizovana, a ostali su na raznim medicinskim tretmanim, prenosi RTCG portal.

Ujedinjene nacije i druge grupe su u petak pozvale zemlje južne Azije da spasu 190 osoba za koje se vjeruje da su Rohinža izbjeglice koje mjesec dana plove u malom čamcu Andamanskim morem.

Nije jasno odakle danas pronađena grupa putuje niti da li je dio grupe od 190 izbjeglica Rohinža, ali je jedan migranata koji govori malajski rekao da su na moru proveli više od mjesec dana.

Više od 700.000 muslimana Rohinža pobeglo je iz Mjanmara u kome je većinsko stanovništvo budističko, u izbjegličke kampove u Bangladešu od avgusta 2017, kada je mjanmarska vojska pokrenula operaciju čišćenja kao odgovor na napade pobunjeničke grupe.

Grupe Rohinža pokušavaju napuste prepune kampove u Bangladešu i otputuju morem u druge većinski muslimanske zemlje u regionu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:38