/ - фото: ПРИНТСКРИН
11/08/2021 u 21:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На Сицилиjи измjерена наjвиша температура икада у Европи

Флоридиjа и унутрашњост Сиракузе налазе се у посебноj конформациjи коjа подиже температуре на врло високе нивое

Град Флоридиjа у провинциjи Сиракуза на Сицилиjи данас jе оборио рекорд Атине из 1977. године након што jе у том диjелу Италиjе измjерено чак 48,8 степени целзиjа.

Италиjански Corriere della Sera пише да се ради о рекорду на коме нико не завиди - 48,8 степени, преноси портал Кликс.ба.

То jе наjвиша температура икада забиљежена у Европи, а измjерена jе агрометеоролошким информациjским системом региjе Сицилиjе данас у 14 сати у Флоридиjи.

Флоридиjа и унутрашњост Сиракузе налазе се у посебноj конформациjи коjа подиже температуре на врло високе нивое. Уствари, неколико десетина километара даље, стуб живе jе 10-12 степени нижи. Међутим, температуре су такође врло високе у залеђу Сардиниjе.

Конкретно, Сицилиjа, али циjела централна и jужна Италиjа, а дjеломично и сjеверна, под утицајем jе врелог сахарског зрака коjи jе узроковао скок температура на нивое коjи никада приjе нису забиљежени. Претходни рекорд од 48,5 забиљежен на Сицилиjи 20. аугуста 1999. никада ниjе формализован. Такође у области Сиракузе у уторак jе било 47 степени.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 05:03