Oslobođeni đaci u Nigeriji, ilustracija / - RTS
24/03/2024 u 19:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na sjeveru Nigerije oslobođeno 137 djece od gotovo 300 otetih iz škole

Najmanje 137 djece od gotovo 300 koja su oteta prije više od dvije nedjelje iz škole u Kadunu, sjeverozapadnoj državi Nigerije, oslobođeno je, saopštila je danas nigerijska vojska

Naoružani napadači na motociklima upali su 7. marta u školu Kuriga i odveli djecu u šume prije nego što su snage bezbjednosti stigle, dok su uplašene porodice bespomoćno posmatrale šta se dešavalo.

Školske vlasti saopštile su da je tokom napada oteto ukupno 287 učenika, od kojih je najmanje 100 starosti do 12 godina.

Najmanje 1,4 hiljade učenika oteto je iz nigerijskih škola od 2014. godine, kada su militanti Boko Harama zarobili stotine učenica iz sela Čibok u državi Borno.

Posljednjih godina, otmice su koncentrisane u sjeverozapadnim i centralnim regionima zemlje, gdje desetine naoružanih grupa često ciljaju seljane i putnike za otkup.

"Napori će se nastaviti dok se ne pronađu drugi taoci i dok teroristi ne budu uhapšeni, procesuirani i izvedeni pred lice pravde prema nigerijskom zakonu", rekao je portparol nigerijske vojske Edvard Buba.

Guverner države Kaduna Uba Sani, koji je prvi najavio spasavanje, nije iznio detalje o operaciji.

AP navodi da je danas bilo nemoguće kontaktirati njegovu kancelariju kako bi se razjasnile informacije o broju oslobođenih učenika.

Pod rastućim pritiskom da se okončaju masovne otmice u sjevernoj Nigeriji, predsjednik Bola Tinubu je obećao da njegova administracija "razmjenjuje detaljne strategije kako bi osigurala da škole ostanu bezbjedna utočišta učenja, a ne jazbine za bezobzirne otmice".

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za otmicu u nigerijskoj državi Kaduna, za koju su mještani optužili banditske grupe poznate po masovnim ubistvima i otmicama kako bi tražile otkup u sjevernom regionu pogođenom sukobima.

U Nigeriji je 2022. donesen kontroverzni zakon kako bi se okončao rastući broj otmica, prema kojem je plaćanje otkupnine kažnjivo. Za to je predviđena zatvorska kazna od najmanje 15 godina, a niko do sada nije uhapšen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:48