Antonio Gutereš / UN
11/07/2022 u 19:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na Zemlji od 15. novembra 8 milijadri stanovnika

Projekcije Odjeljenja za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih nacija(UN) objavljene u ponedjeljak pokazuju da će Indija do 2023. godine prestići Kinu kao najmnogoljudnija zemlja svijeta

Zemlja će od 15. novembra dostići 8 milijardi stanovnika, pokazuju projekcije Odjeljenja za ekonomska i socijalna pitanja  Ujedinjenih nacija(UN) objavljene u ponedjeljak.

Prema tim projekcijama Indija do 2023. godine prestići Kinu kao najmnogoljudnija zemlja svijeta. Smatra se da Kina sada ima više od 1,41 milijardu stanovnika.

"Dok očekujemo rođenje osmomilijardite bebe na Zemlji," to je "podsjetnik na našu zajedničku odgovornost da brinemo o našoj planeti i trenutak za razmišljanje o tome gdje još uvijek ne ispunjavamo svoje obveze jedni prema drugima “, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u izjavi za javnost.

To je takođe "vrijeme za slavljenje naše različitosti, priznavanje naše zajedničke ljudskosti i divljenje napretku u zdravstvu koji je produžio životni vijek i dramatično smanjio stope smrtnosti majki i djece", rekao je šef UN-a.

Prema odjelu UN-a koji je izradio prognozu, svjetska populacija trenutno raste najsporijom stopom od 1950. Svjetska populacija mogla bi dosegnuti oko 8.5 milijardi 2030. i 9.7 milijardi 2050. godine, dosegnuvši vrhunac od oko 10.4 milijarde ljudi u 2080-ima prije nego što ostane na ovom nivou do 2100.

Dok je neto pad plodnosti primijećen u nekoliko razvijenih zemalja, porast stanovništva koji se očekuje u narednim decenijama biće koncentrisan za više od polovine u osam zemalja, predviđa UN.

To su Demokratska Republika Kongo, Egipat, Etiopija, Indija, Nigerija, Pakistan, Filipini i Tanzanija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:45