UN / FOTO: Šuterstok
10/04/2024 u 11:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nacrt Rezolucije o Srebrenici biće predstavljen na sastanku u UN 17. aprila

Nacrt rezolucije kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici biće predstavljen na zatvorenom sastanku u UN 17. aprila.

O rezoluciji, na kojoj se još radi i podložna je promjenama, izjasniće se zemlje članice na sjednici Generalne skupštine UN početkom maja, piše Glas Amerik

U nacrtu rezolucije, u koji je Glas Amerike imao uvid, traži se da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida u Srebrenici i podstiču članice UN da sačuvaju utvrđene činjenice, i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajuće programe, kako bi se spriječio revizionizam i genocid u budućnosti.

Takođe se bez rezerve osuđuju akcije koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici, prenosi Nova.rs.

Nacrt rezolucije naglašava važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovu dostojanstvenu sahranu i poziva na nastavak krivičnog gonjenja počinilaca u Srebrenici.

Predlog da se uvede Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici baziran je na rezoluciji Generalne skupštine UN iz 2004, kojom se uspostavlja Međunarodni dan sjećanja na genocid u Ruandi nad Tutsima.

Inicijatori rezolucije su Njemačka i Ruanda, ali kako nezvanično saznaje Glas Amerike, u kreiranju teksta će učestvovati i SAD, Albanija, Bosna i Hercegovina, Čile, Finska, Jordan, Novi Zeland, Turska i druge zemlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. maj 2024 23:34