/ - ELLIOTTSDAY (CC0), PIXABAY
10/05/2022 u 07:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нафта појефтинила на берзи

На лондонском тржишту цијена барела је након подна била 2,27 долара нижа у односу на претходно затварање, спустивши се на 110,12 долара. У Њујорку се барелом трговало по 2,39 долара нижој цијени, од 107,38 долара

Цијене нафте пале су у понедјељак на међународним тржиштима према 110 долара, под притиском јачег долара и забринутости за потражњу због строгих мјера сузбијања ковида-19 у Кини, највећем увознику "црног злата" у свијету.

На лондонском тржишту цијена барела је након подна била 2,27 долара нижа у односу на претходно затварање, спустивши се на 110,12 долара. У Њујорку се барелом трговало по 2,39 долара нижој цијени, од 107,38 долара, преноси Хина.

На почетку седмице баријеру цијенама стварао је јачи долар, који је достигао највишу вриједност у посљедње двије деценије, што значи да је нафта скупља за купце с другим валутама.

Трговци се прибојавају подизања кључних каматних стопа и рецесије, након што су построжене и проширене мјере сузбијања ковида-19 закочиле извоз у Кини, другој привреди свијета.

"Још нијесмо осјетили посљедице урушавања кинеске потражње за нафтом", упозорио је Stephen Brennock из ПВМ-а, прогнозиравши да ће Међународна агенција за енергетику (ИЕА) у наредним извјештајима снизити прогнозе потражње за нафтом.

Кинески увоз сирове нафте пао је у прва четири мјесеца 4,8 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, иако је у априлу порастао готово седам одсто.

Силазну путању цијена потврдила је и Саудијска Арабија, највећа свјетска извозница, сниженим цијенама за испоруке за Азију и Европу у јуну.

"Руска производња је почетком маја порасла у односу на април", рекао је потпредсједник Владе, Александер Новак, нагласивши да се производња стабилизовала након пада у априлу због санкција којима су западне земје реаговале на руску инвазију на Украјину.

Европска комисија (ЕК) је прошле седмице предложила поступну обуставу увоза руске нафте, а њен предлог подигао је цијене на лондонском и америчком тржишту другу седмицу заредом. Но, предлог ове седмице морају да подрже све земље Европске уније (ЕУ), а договор за сада није на помолу.

Након предлога ЕУ, Група најбогатијих земаља свијета (Г7) обећала је у недјељу да ће забранити или поступно обуставити увоз руске нафте, а Вашингтон је Русији увео и нове санкције.

Јапан, члан Г7 и један од пет највећих увозника сирове нафте у свијету, објавио је да ће у начелу забранити увоз руске сирове нафте, додавши ипак да му треба времена, према ријечима премијера Фумија Кисхиде.

Организација земаља извозница нафте (ОПЕЦ) објавила је у одвојеном извијештају да је цијена барела корпе нафте њених чланица у петак износила 114,37 долара, што значи да је поскупио 1,33 долара у односу на претходни трговински дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 08:21