/ - ELLIOTTSDAY (CC0), PIXABAY
09/11/2021 u 08:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Наговjештаjи снажне потражње подигли циjене нафте изнад 83 долара

Трговце jе охрабрило усваjање билион долара вриjедног пакета улагања у инфраструктуру у америчком Конгресу коjи би требало да подстакне економски раст и потражњу за горивом, преноси СЕЕбиз

Циjене нафте порасле су у понедjељак на међународним тржиштима изнад 83 долара, подржане побољшаним изгледима за потражњу након усваjања инфраструктурног пакета у америчком Конгресу и солидног раста кинеског извоза у октобру.

На лондонском тржишту циjена барела jе порасла 70 центи у односу на претходно затварање и износила jе 83,44 долара. У њуjорку се барелом трговало по 80 центи нижоj циjени, од 82,07 долара.

Трговце jе охрабрило усваjање билион долара вриjедног пакета улагања у инфраструктуру у америчком Конгресу коjи би требало да подстакне економски раст и потражњу за горивом, преноси СЕЕбиз.

Добар jе знак за нафтна тржишта и неочекивано снажан раст кинеског извоза у октобру, коjи према тумачењима аналитичара одражава повећање глобалне потражње уочи сезоне зимских празника и побољшање у ланцима снабдиjевања након поремећаjа изазваних коронакризом.

Чини се да ће порасти и глобална потражња за горивом за млазне авионе, с обзиром на то да све више влада ублажава коронамjере у авио-саобраћаjу.

Подстицаj циjенама била jе и обjава Организациjе земаља извозница нафте (ОПЕК) и њених савезника да ће и у посљедњим мjесецима ове године и на почетку наредне повећати снабдjевање за скромних 400 хиљада барела дневно, с обзиром на то да би пандемиjа могла дониjети нова неугодна изненађења.

Краjем прошле седмице Саудиjска Арабиjа, водећи извозник нафте у ОПЕК-у, подигла jе циjене тог енергента за испоруке у децембру купцима у Азиjи.

"Саудиjска Арабиjа рачуна да ће наредних неколико седмица понуда бити тиjесна, па jе њена службена продаjна циjена за азиjске купце повећана 1,4 долара по барелу", казао jе Тамас Варга из ПВМ Оил Ассоциатеса.

Амерички предсjедник Jое Биден позвао jе ОПЕК+ да производи више нафте како би се ублажио раст циjена, а у суботу jе навео да његова администрациjа има и "друге алате" коjима може риjешити таj проблем.

Америчка министарка за енергетику, Jеннифер Гранхолм, у понедjељак jе саопштила да Вашингтон разматра могуће опциjе за ограничавање циjена бензина и гриjања, а неки аналитичари сматраjу да би се могли одлучити за продаjу нафте из стратешких резерви.

"Биден жели да сви повећаjу снабдиjевање, али размотриће и друге опциjе коjе су му на располагању и надамо се да ће одлука бити обjављена ове седмице", рекла jе Гранхолм.

Одвоjено jе ОПЕК обjавио да jе циjена барела референтне корпе нафте његових чланица у петак износила 80,11 долара, што значи да jе била 31 цент jефтиниjи него дан раниjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 14:09