Илустрација / - Твитер
04/06/2022 u 08:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Најава већег снабдијевања спустила цијене нафте према 117 долара

На лондонском тржишту цијена барела је пала 42 цента у односу на претходно затварање и износила је 117,19 долара. На америчком тржишту барелом се трговало по 40 центи нижој цијени, од 116,47 долара

Цијене нафте склизнуле су у петак на међународним тржиштима према 117 долара, након што су водећи произвођачи најавили да ће благо повећати снабдијевање у идућим мјесецима.

На лондонском тржишту цијена барела је пала 42 цента у односу на претходно затварање и износила је 117,19 долара. На америчком тржишту барелом се трговало по 40 центи нижој цијени, од 116,47 долара, преноси Хина.

Подршку цијенама пружио је податак владе у Вашингтону да су залихе сирове нафте у Сједињеним Америчким Државама (САД) прошле седмице пале 5,1 милион барела, знатно више него што се очекивало, а смањене су и залихе бензина, нагласивши тијесно снабдијевање.

Трговци су се усресредили на најаву чланица Организације земаља-извозница нафте (ОПЕЦ) и њених савезника да ће у јулу и августу повећати снабдијевање за 648 хиљада барела дневно, 200 хиљада више но што су били планирали.

Извори су рекли да се ОПЕЦ+ спрема да повећа производњу како би надокнадио смањено снабдијевање из Русије због санкција.

Аналитичари сматрају да повећање неће ријешити проблем слабог снабдијевања, а додатни је проблем и што нова квота обухвата и Русију, упркос смањеној производњи и суздржаности купаца, што упућује на закључак да група неће успјети на тржиште да пласира планирану количину.

"ОПЕЦ+ ће вјероватно упркос томе на тржиште пласирати знатно мање нафте него што је договорено, што значи да неће осигурати прижељкивану помоћ", сматра аналитичар Цоммерзбанка Царстен Фритсцх.

Неки, међутим, пад цијена сматрају корекцијом након снажног раста у четвртак.

"Мислим да је пад цијена техничке природе, након скока послије састанка ОПЕЦ+", рекао је Јеффреy Халлеy из брокерске твртке ОАНДА.

Значајнији пад закочио је јачање потражња након што су Шангај и Пекинг ове седмице укинули строге мјере сузбијања заразе коронавирусом. Кинеска влада најавила је подршку економији како би се што прије опоравила од посљедица строгих епидемиолошких ограничења.

ОПЕЦ је одвојено објавио да је барел референтне корпе нафте његових чланица у четвртак коштао 114,62 долара, што значи да је појефтинио 2,45 долара у односу на претходни радни дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:50