/ ФОТО: СКРИНШОТ
16/04/2022 u 19:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Најбогатији Украјинац обећао помоћ у обнови Мариупоља

Пословно царство Ахметова распало се услијед осмогодишњег сукоба на истоку Украјине, али је увјерен да ће "храбри украјински борци" обранити град на Азовском мору који је сравњен у бомбардовању

Најбогатији Украјинац Ринат Ахметов обећао је да ће помоћи обновити Мариупољ, град који му је при срцу и у којем посједује двије челичане које ће се, како тврди, поново надметати на глобалном тржишту, јављају агенције преносе медији.-

Пословно царство Ахметова распало се услијед осмогодишњег сукоба на истоку Украјине, али је увјерен да ће "храбри украјински борци" обранити град на Азовском мору који је сравњен у бомбардовању.

-Мариупољ је глобална трагедија и глобални примјер херојства. За мене је Мариупољ био и увијек ће бити украјински град. Амбиција ми је да се вратим у украјински Мариупољ и започети с новим производним планом како би челик из Мариупоља поново конкурисао на глобалном тржишту као и прије- рекао је Ахметов у писаном одговору агенцији Ројтерс, преноси Хина.

Његове двије компаније, челичана Метинвест и финансијско-индустријска групација СЦМ тренутно подмирују дугове, а компанија за производњу струје ДТЕК "оптимизовала је отплату дугова" у договору с кредиторима. Метинвест је у петак псаопштио да никада неће радити под руском окупацијом те да је опсада града зауставила више од трећине металуршког производног капацитета Украјине.

Ахметов је похвалио "страст и професионализам" предсједника Володимира Зеленског током рата те се чини да су међусобни односи изглађени. Зеленски је прошле године казао да су саучесници завјере за свргавање његове владе хтјели у своје дјеловање укључити и олигархе, а Ахметов је то тада одмах одбацио као "апсолутну лаж".

-Рат није вријеме да будемо у завади (...) обновићемо цијелу Украјину- рекао је Ахметов и додао да се у земљу вратио 23. фебруара и од тада стално у њој борави. Није рекао гдје је прије тога био, но зна се да је у Мариупољу био 16. фебруара, на дан када су западне обавјештајне службе очекивале почетак инвазије.

Према Форбсу, Ахметово богатство је 2013. износило 15,4 милијарде америчких долара, а тренутно је "тежак" 3,9 милијарди долара. Кијев тврди да је штета узрокована ратом досегла билион америчких долара, а Ахметов сматра да ће Украјини свакако бити потребан међународни програм обнове без преседана, својеврсни Маршалов план за Украјину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:58