- Sa jednog od prethodnih protesta u Iraku / - Printskrin
07/12/2022 u 21:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najmanje dvoje ubijenih u protestima na jugu Iraka

Stotine demonstranata okupilo se na ulicama Nasirija kako bi protestovali zbog sudske presude Haideru Hamidu al-Zaidiju na tri godine zatvora zbog navodnih kritika oružanih snaga.

Najmanje dvije osobe su ubijene, a 17 je ranjeno na jugu Iraka nakon što su snage bezbjednosti otvorile vatru na okupljene koji su demonstrirali protiv zatvorske kazne iračkom aktivisti izrečene zbog objave na Tviteru saopštili su lokalni zvaničnici.

Kako prenosi AP, stotine demonstranata okupilo se na ulicama Nasirija kako bi protestovali zbog sudske presude Haideru Hamidu al-Zaidiju na tri godine zatvora zbog navodnih kritika oružanih snaga.

Al-Zaidi je optužen po odredbi krivičnog zakona koji zabranjuje javno vrijeđanje bilo koje vladine institucije ili zvaničnika, a u njegovom tvitu iz januara objavljena je fotografija zamkenika Snaga narodne mobilizacije, krovne grupe uglavnom šiitskih paravojnih grupa, Abu Mahdija al-Muhandisa.

Muhandis je ubijen tokom američkog napada u januaru 2020. kada je ubijen i iranski general Kasem Sulejmani, koji je bio komandant iranskih elitnih odreda Kuds.

Al-Zaidi je uhapšen u junu ove godine i nakon dve nedelje pušten uz kauciju, a izjavio je kako je njegov Tviter nalog hakovan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
IRAKPROTEST
16. april 2024 22:20